ZLATO IZ TIMOČKE KRAJINE (NAJVIŠE RTB-a BOR) UDARNA TEMA KAMPANJE DS-a

Izvor: MC Bor, 14.Feb.2012, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZLATO IZ TIMOČKE KRAJINE (NAJVIŠE RTB-a BOR) UDARNA TEMA KAMPANJE DS-a

Bor, Beograd, 14. februar
Detalj iz rudnika zlata Čoka Marin

Izvor: E-novine
Rudarsko-geološka istraživanja, više nema sumnje, biće udarna tema Demokratske stranke tokom izborne kampanje za predstojeće parlamentarne izbore. Partijski prodavci koalicione magle usmerili su sve svoje medije da još jednom obmanu, prevare, zavedu i iskoriste ubogog glasača. Otuda se, pukim izbornim slučajem, neprocenjiva nalazišta zlata svakodnevno pronalaze baš u Timočkom regionu, devastiranoj regiji iz koje stanovništvo beži glavom bez obzira.
Timočki region, sastavljen og Zaječarskog i Borskog okruga u okviru kojih se nalaze tužne opštine Knjaževac, Boljevac, Sokobanja, Negotin, Majdanpek i Kladovo, paradigma je sveukupne propasti države Srbije. Gradovi bez radnih mesta, naselja bez upotrebljive infrastrukure, višegodišnji problemi sa grejanjem, zagađenost i ko zna šta sve ne, uslovili su svojevrsni egzodus stanovništva, bežaniju iz teške bede, migraciju takvih razmera da je, recimo Majdanpek, u poslednjih deset godina ostao bez polovine stanovnka.
Imajući u vidu ovo rasipanje glasova na koje se nije računalo u strateškom marketingu Demokratske stranke, nije slučajno da su nalazišta zlata, samo tri meseca pred parlamentarne izbore, otkrivena u Žagubici, a bogami, kako radosno javljaju tradicionalno pouzdane Večernje novosti, i u celoj timočkoj regiji.
U tekstu rudarskog naslova “Pod Timokom 1.000 tona zlata”, sumnjivo stečena kompanija Milana Beka uverava lakovernu javnost da “na području istočne Srbije vrednost ležišta plemenitih metala premašuje 50 milijardi dolara.” Novosti se pozivaju na eksperta iz SANU i Balkanske akademije nauka, profesionalnog optimistu koji kaže da ova otkrića nikog ne treba da čude jer “Ovo je područje bogato rudnicima plemenitih metala i krije rezerve od 1000 tona, a cena zlata je već dostigla cenu od 56.000 dolara po kilogramu, pa proizilazi”, računica je jasna, “da bruto vrednost ležišta ovog plemenitog metala u području koje obuhvata veliki deo istočne Srbije, premašuje 50 milijardi američkih novčanica.”
Uz rudarski pozdrav “Srećno!”, Novosti nastavljaju sa predizbornom licitacijom prelepe budućnosti pod mudrim vođstvom Tadića i njegovog rukovodstva pod šlemovima, nabrajajući šta je sve pronađeno za ovo kratko vreme:
- Samo u selu Jasikovo, na ležištu “Čoka Marin”, nalazi se 240.000 tona rude koja ima 4,4% bakra, čak 14 grama zlata po toni rude i gotovo 100 grama srebra po toni izvađene rude.
- Na drugoj lokaciji koja se zove “U okolini ovog rudnika” “ima još nalazišta zlata, gotovo 120 tona tog plemenitog metala.”
- Rudnik zlata “Blagojev kamen” koji se nalazi između Majdanpeka i Kučeva, raspolaže sa 35 tona zlata.
- Ležište „Volujski ključ“ kod Kučeva ima “najmanje 10 tona zlata.”
- Rudnik “Sveta Barbara” kod Majdanpeka takođe raspolaže rezervama zlata, odnosno rudom koja ima više od dva grama zlata po toni rude.
- Nalazište “Jadar” na planini Cer ima 125 miliona tona Jadarita, minerala u kome se nalaze Litijum i Bor.
Bilo je logično da, tamo gde se krije basnoslovno bogatstvo, stvar u svoje ruke preuzme Oliver Dulić, ministar rudarstva i još koječega, da u svojstvu ortopeda zaduženog za prirodnu okolinu, slaže bez da trepne: “U rudarstvu bi moglo da bude uposleno 35.000 ljudi”, a što objavljuju Novosti u još jednom prediznornom članku, pod bogougodnim i pobedničkim naslovom koji skida svaku brigu: “Milijarde evra u srpskim rudnicima”.
I tu Dulić, sa nepodnošljivom lakoćom iskopavanja, nabraja da ne znamo šta ćemo sa tolikim uljnim škriljcima, da geotermalna energija može zameniti 500.000 tona tečnih goriva godišnje; da geološke rezerve rude bakra iznose “najmanje 2.576 milijardi tona”, a najverovatnije i celih 7.500 milijardi tona; da se rezerve olova i nikla na našem Kosovu, a vala i u našoj Metohiji, procenjuju na “105 megatona”.
Sumirajući tone, megatone i milijarde dobiti, Večernje novosti su pogubile računicu, pa u toj štampanoj stvari figuriraju nešto skromniji podaci o tome da je RTB Bor proizveo 1,1 tonu zlata u 2011. godini, ili možda svega 320 kilograma zlata, kako kažu iz Bora; da je do 1935. prizvedeno 16 tona zlata i 32 tone srebra; da je do danas proizvedeno 160 tona zlata, količine koja se alhemičarskom metodom očas posla pretoči u 180 tona zlata; da je u rekordnim godinama proizvodnje (tokom strašnih sedamdesetih u Tamnici naroda) kada smo bili ozbiljna država, izvađeno rekordnih 5,2 tone zlata.
Običnim smrtnicima koji nisu u stranačkim kombinacijama, niti su u rodbinskim, poslovnim, kumovskim, prijateljskim i švalerskim vezama sa nosiocima našeg društveno-političkog razvoja, ne preostaje ništa drugo nego da podignu sopstvene tepihe. Možda i ispod njih leži neko nalazište nafte, zlata, srebra ili makar niskokaloričnog lignita. Ako ne pronađu ništa, neka svoje žalbe i mišljenje o ovim “otkrićima” ubace u glasačke kutije.
Boris Tadić u "Jami" borskog rudnika

Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.