ZIĐIN MAJNING ZATRAŽIO ZELENU DOZVOLU ZA KOPANJE 1,65 MILIONA TONA BAKRA GODIŠNJE

Izvor: TimockeVesti.net, 03.Jul.2023, 10:23

ZIĐIN MAJNING ZATRAŽIO ZELENU DOZVOLU ZA KOPANJE 1,65 MILIONA TONA BAKRA GODIŠNJE

Bor, 3. jul – Kompanija Srbija Ziđin Majning podnela je Ministarstvu zaštite životne sredine krajem juna zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta eksplotacije rude iz ležišta bakra i zlata Čukaru Peki (Gornja zona 2).
Ležište bakra i zlata Čukaru Peki Gornja zona Rudna tela 1 i 2 se nalazi u blizini sela Brestovac kod Bora, prenosi eKapija.
Predmet zahteva je podzemna eksploatacija >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << rude bakra, kapaciteta 5.000 tona na dan, odnosno 1,65 miliona tona godišnje.
Otkopavanje će se vršiti na osnovu Elaborata o resursima i rezervama bakra i zlata u ležištu Čukaru Peki gornja zona (rudna tela 1 i 2), koje je prošlog leta izradio Intsitut za rudarstvo i metalurgiju, a prema kojem se u rudnom telu 2 u gornjoj zoni nalaze bilansne rezerve od 15.585.343 tona vlažne rude.
Prema projektu, planirano je da se otkopavanje ležišta vrši do nivoa na koti k-380 metara (m), odnosno do dubine od oko 7.600 m.
Svi rudarski procesi biće oslonjeni na Glavni rudarski projekat eksploatacije rude iz ležišta bakra i zlata Čukaru Peki – gornja zona, koji je takođe izradio Institut za rudarstvo i metalurgiju, 2021. godine.
U dokumentu se napominje i da investitor planira da se vrši deponovanje rude bakra na postojećem odlagalištu jalovin, pri čemu će doći do njegovog nadvišenja kako bi se omogućilo odlaganje 1,95 miliona metara kubnih (m3) rude i 500.000 m3 jalovine.
Kao razlog ovakvog rešenja, navodi se manji kapaciteta flotacije u odnosu na eksploatacione kapacitete jame, pa će se stoga ruda bakra bakra odlagati na pomenutom odlagalištu dok se ne izgradi nova flotacija koja će kasnije da iskoristi deponovanu rudu, što je planirano 2026. godine.
Izvor: Biznis.rs
Članak ZIĐIN MAJNING ZATRAŽIO ZELENU DOZVOLU ZA KOPANJE 1,65 MILIONA TONA BAKRA GODIŠNJE se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.