Vučić i Li Kećang o RTB Bor

Izvor: MC Bor, 06.Nov.2016, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Li Kećang o RTB Bor

Riga, Bor, 05.11.2016. #16plus
Vučić i Li Kećang o RTB Bor i Petrohemiji; potpisana tri sporazuma
U Boru se sa velikim interesovanjem prati Samit u Rigi KINA+16

Premijer Aleksandar Vučić sastao se u Rigi sa premijerom Kine Li Kećangom, koji je istakao zadovoljstvo saradnjom dveju zemalja, poželeo uspeh u daljem napretku Srbije i izrazio zabrinutost za ličnu bezbednost srpskog premijera.
>> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor <<
Bilateralni susret dva premijera odrzan je u Rigi uoči samita Kina plus 16 zemalja centralne i istočne Evopre. Sastanku su prisustvovali i  ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.




Vučić je izjavio da je zamolio kineskog premijera da pomogne Srbiji da reši slučaj Rudarsko topioničarskog basena Bor na sličan način kao što su nam pomogli oko Železare Smederevo.

Nakon sastanka Vučić je novinarima u Rigi  rekao da nije odmah dobio odgovor od kineskog premijera, da ga nije ni očekivao, jer je, kako je rekao, Kina suviše ozbiljna zemlja i Kećang veoma ozbiljan čovek:
„Oni su poslali svoju najmoćniju kompaniju da se bavi time i to je za Srbiju jedna od ključnih stvari“, rekao je Vučić koji je istakao da je pozvao Kećanga da ponovo poseti Srbiju.
Kineski premijer Li Kećang izrazio je zadovoljstvo saradnjom dveju zemalja;
„Naši narodi su se uvek međusobno poštovali, a mi smo danas veoma srećni zbog vašeg ekonomskog napretka“, istakao je premijer Li Kećang.
Premijer Kine izrazio je zabrinutost za ličnu bezbednost predsednika Vlade Vučića i istovremeno poželeo uspeh u daljem ekonomskom razvoju i napretku Srbije.
Ako bi se dogovor postigao za RTB Bor koji gubi po tri miliona evra na mesečnom nivou, neplaćajući struju EPS-u, prema rečima premijera, bilo bi jako dobro.
„Bezbroj priča sam slušao, Đinđić je želeo da preseče stvari, nije to nama ostavljeno kao zlatna jabuka i da može fenomenalno da radi, imamo rezerve za 50 godina, neke druge stvari nemamo čak ni resurse i to moramo brzo da rešavamo i ponovo ćemo tražiti podršku“, kazao je Vučić za RTS, govoreći o RTB Boru.
„Ja sam danas kineskog premijera Li Kećanga molio za RTB Bor i nastaviću da molim. Moj posao je da tamo gde ne možemo biznisom da privučemo nekoga, da iskoristimo svoju političku poziciju koja je dobra i zamolimo naše prijatelje da nam pomognu“, kazao je Vučić za Televiziju Pink.
Premijer Vučić obavestio je kineskog premijera o potpisanim sporazumima, kao i infrastrukturnim projektima koji su u toku i naglasio da je Srbija veoma ponosna na saradnju sa NR Kinom
„Bez Vaše podrške ne bismo uspeli da prebrodimo teškoće. Vaša uloga u preuzimanju Železare Smederevo ekonomski je spasila Srbiju“, rekao je premijer Vučić, saopšteno je iz Vlade Srbije.Premijer je podsetio i da bi od građana Srbije danas bilo uzeto 60 miliona evra za poslednjih pet meseci da nije bio postignut dogovor sa kinezima o Smederevskoj železari, kako bi bile isplaćene plate i nabavljene sirovine.
Govoreći o samim razgovorima, Vučić je naveo da je počastvovana posebnom pažnjom koju Srbiji poklanja srpski prijatelj, kineski premijer i dodao da smatra da je u tom razgovoru, za koji je delegacija Srbija dobila nešto više vremena od ostalih, uspela da istakne sve važnije probleme.
„U svakom slučaju, mnogo toga je pred nama, ali mislim da je još važnije da pogledamo i petrohemijski kompleks i da pokazujemo i prijateljstvo i poštovanje za ono što je Kina uradila za nas, da pokažemo da zaslužujemo njihovu pažnju i mislim da smo se tako i odnosili i da su, sudeći po reakcijama, i Li Kećang i drugi, bili zadovoljni“ rekao je premijer Srbije.
Kako je dodao, pozvao je kineskog premijera da ponovo dođe u Srbiju, uveren da će uskoro, za recimo dve godine, to i biti ostvareno, „što bi bila velika stvar, jer ćemo imati mnogo toga da otvaramo i da pokažemo šta smo u međuvremenu uradili“. Prema njegovim rečima, kineski premijer je više puta naglasio da je srećan i zadovoljan zbog napretka Srbije, pre svega zbog ekonomskog napretka.
 
 
 
 



Share
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.