Izvor: MC Bor, 11.Nov.2019, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venci na spomenik srpskim i francuskim rodoljubima

Bor, 11.11.2019.
Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, obeležen je danas u Boru polaganjem venaca i cveća na spomenik srpskim i francuskim rodoljubima izginulim od 1914-1918. godine.
Medjunarodni dan primirja obeležava se danas 11.11. 2017. u 11,00 sati u čitavom svetu državnim manifestacijama kao znak sećanja na dan i trenutak kada je 1918. godine na snagu stupilo primirje u Prvom svetskom ratu.
Vence su položile delegcije Grada >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << Bora, Saveza rezervnih vojnih starešima, Društva za negovanje slobodarskih tradicija, Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1918. godineorganizacija SPS-a i Aktiva žena penzionera. Svečanosti su prisustvovali i potomci starih srpskih ratnika iz Bora, Zlota, Gornjana, Slatine…
Saša Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Bora obratio se prisutnima: „Danas smo se okupili da sa ponosom obeležimo veliki dan za svet a posebno za Srbiju, zbog hrabrosti, zbog Srpske časne borbe jer se nikada nije predala, zbog žrtvovanja i patnje Srpskog naroda i vojnika, ljubavi ka svome rodu i Državi i volje da pobedi daleko jačeg neprijatelja. 101 godina stara sećanja na golgotu i stradanja ljudskog roda u svetu podsećaju nas na to da današnji dan nesmemo zaboraviti već moramo ga obeležavati  i  sa ponosom čuvati uspomene i sećanja na pretke koji su živote dali za slobodu  i verom da se neće ponoviti stradanja koja su se dogodila tokom I svetskog rata. Rat koji je trajao 4 pune godine u kome je učestvovalo vise od 70 zemalja i odneo milionske žrtve  bilans : 18,5 mil od toga 8,8 mil civila, okončan je potpisivanjem primirja  11 novembra 1918 godine simbolično u 11časova i 11 minuta u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u šumi Kompjenj u Francuskoj, potpisnici primirja  sile Antante i Nemačke. Nakon toga pregovori o uslovima mira su nastavljeni, a potom i dogovoreni, ali tek Versajskim mirom 28. juna 1919. godine, čime je Prvi svetski rat i zvanično okončan.  Imajući u vidu i podatak da je sa teritorije Opštine Bor  misleći na Grad i okolna sela poginulo oko 1500  boraca, kao deo Timočke divizije gde su učestvovale i žene. Srbija je  deo nažalost prve tri zemlje u svetu po stradanju u I svetskom ratu  sa  1.300 000 žrtava, što je činilo 28%  skoro 1/3 populacije, a više od 60% radno sposobnog stanovništva. Danas ponosno nosimo Amblem Natalijinu ramondu nazvanu po kraljici Nataliji Obrenović, cvet koji simbolizuje stradanja u I svetskom ratu. Ovaj cvet je inače u botanici poznat i kao cvet feniks jer i kada se potpuno osuši, ukoliko se zalije, može da oživi, osim cveta na amblemu je i motiv trake Albanske spomenice koja se nalazi iznad cveta- simbol stradanja Srpskih vojnika. Otuda i simbolika „ponovonog rađanja“  Srbije koja je uspela da se oporavi nakon ratnih stradanja.“ 

Praznik je, naime, posvećen potpisivanju primirja u Prvom svetskom ratu, kada su 11. novembra 1918. godine generali dveju zaraćenih strana u francuskom gradu Kompijenu, u jednom železničkom vagonu potpisali primirje. Mada će stvar biti sasvim završena tek konferencijom u Versaju, tim događajem na železničkom koloseku u praksi se okončao Veliki rat, najkrvaviji sukob u dotadašnjoj ljudskoj istoriji.
Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Srbiji, Dan primirja u Prvom svetskom ratu je neradan dan.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.