Izvor: eKlinika.rs, 24.Okt.2025, 11:00

Grašak ili pasulj: Koja mahunarka ima manje kalorija i masti i lakše se vari?

Iako ga većina ljudi svrstava u povrće, grašak pripada porodici mahunarki, kojoj pripadaju i pasulj, sočivo i kikiriki. Nutricionisti su napravili zanimljivo poređenje graška i pasulja u smislu nutririvne vrednosti i potencijalnih koristi za zdravlje.
Grašak i njegove moguće zdravstvene koristi Koristi graška poznate su od davnina – zna se da sadrži obilje hranljivih sastojaka i prirodnih jedinjenja koja snaže vitalnost, jačaju imunitet i doprinose zdravlju srca, kože i probave.
Grašak (Pisum sativum)  stiže na trpezeu različitim oblicima: svež, zamrznut, sušen, u supama, salatama i varivima (gotovim jelima). Stručnjaci kažu da zamrznuti grašak zadržava gotovo istu nutritivnu vrednost kao i tek ubrani,...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.