Velike kompanije u igri

Izvor: Danas, 05.Avg.2014, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velike kompanije u igri

Bor - Rudarsko-topioničarski basen Bor ostaće, kako je najavio i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, u državnom vlasništvu jer će dug RTB Bor biti konvertovan u kapital države, a za komercijalne poverioce naći će se najbolje rešenje za vraćanje duga. Rudna ležišta Borska reka, Cerovo i Čoka Marin biće, verovatno već krajem avgusta, ponuđeni na tenderu u većinsko vlasništvo da bi nas kupac snabdevao koncentratom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<

U igri su velike kompanije sa svojim kapitalom. Potencijalni kupac ovih ležišta, koja bi bila ponuđena na prodaju kao posebna pravna lica, imaće upravljački paket i većinsko vlasništvo, dok će deo akcija imati RTB Bor, odnosno država Srbija. Iz ovih ležišta imaćemo 40.000 tona koncentrata bakra godišnje, onoliko koliko nam nedostaje za pun kapacitet nove topionice. Ukupna ulaganja u ova tri ležišta biće 230 miliona dolara“, izjavio je prvi čovek borskog kombinata bakra Blagoje Spaskovski na konferenciji za novinare povodom 6. avgusta, Dana rudara, navodeći procenu da su minimalna ulaganja za prva dva rudnika po 100 miliona dolara, a za Čoka Marin treba najmanje 30 miliona dolara, dok se godišnja proizvodnja u ovim rudnicima procenjuje na 40.000 tona bakra. Prema rečima Spaskovskog, koncentrat bakra iz ovih rudnika biće predat na topljenje u novoj borskoj topionici, koja će biti završena do 23. decembra.

Sumirajući poslovne i finansijske rezultate između dva praznika rudara generalni direktor RTB Bor podsetio je da je i prošla, kao i prethodnih pet godina, bila uspešna, a u prvoj polovini 2014. godine kombinat bakra ostvario je dobit od 7,5 miliona dolara, iako su velike padavine otežale rad na kopovima u Boru i Majdanpeku.

- Da nije bilo majskih poplava i jakog nevremena krajem jula kada je proizvodnja na kopovima u Boru skoro zaustavljena, a u Majdanpeku oba puta na nekoliko dana prekinuta - proizvodni plan bio bi u potpunosti ostvaren. Ovako, iz objektivnih razloga, plan iskopina ostvaren je sa 90 procenata, plan rude sa 97, jalovine sa 95, bakra u koncentratu sa 96 i sadržaja bakra u rudi u potpunosti. Prebačaj je zabeležen na zlatu (50 odsto) i na srebru (28 procenata).

Posledice elementarne nepogode sami smo sanirali, ali posledice poplava uticaće i na rezultate u drugoj polovini godine - rekao je Spaskovski.

Na konferenciji za novinare se takođe čulo da će, nakon restrukturiranja RTB Bor, većinski deo duga ovog preduzeća biti konvertovan u kapital države, a da će komercijalnim poveriocima dug biti vraćan po dinamici koja bude dogovorena. Inače, u pitanju su dugovanja iz prethodnog perioda koja iznose oko milijardu dolara, pri čemu najveći deo, 80 odsto, čini dug prema državnim poveriocima, a preostali deo pripada domaćim i stranim komercijalnim poveriocima.

Dan rudara

Generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski čestitao je Dan rudara Srbije i dan kompanije rudarima, floterima, metalurzima i radnicima svih ostalih struka u kombinatu bakra tradicionalnim rudarskim pozdravom: „Srećno!“

- Želim svima dobre proizvodne i finansijske rezultate i ostanite budni u ovim teškim vremenima - poručio je Spaskovski.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.