Izvor: MC Bor, 22.Feb.2012, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VODOVOD U BORU: PROMENJEN DIREKTOR, STALA DIGITALIZACIJA

Bor, 22. februar
Novi direktor Frišković: - Znam da je to započeto, ali nisam imao vremena da se sa tim bakćem
Autor: Saša Grujović
KP Vodovod i kanalizacija u Boru je promenilo rukovodstvo krajem 2011 godine.  Sa promenom direktora,  projekat digitalizacije vodovodne mreže je obustavljen.
„Sada da odete u vodovod Kladovo i da odete u vodovod u Berlinu zatećićete na isti način skupljene podatke i digitalizovano mrežu“ >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor <<
Kada je KFW,  Nemačka razvojna banka, namenila sredstva od  30 miliona evra za infrastrukturu u Srbiji, trebalo je da se jave zainteresovane opštine. Konkurs je bio na dobrovoljnoj bazi, zinteresovanost velika, pa su kreditna sredstva povećana na 100 miliona evra.  Istovremeno, banka je donirala Srbiji prateći novac za tehničku pomoć za određene analize kojima će lokalne samouprave otkloniti dileme o otpadnim vodama, o kopovima daljinskog grejanja, uličnom osvetljenju i sl.
Digitalizacija obustavljena
Među započetim projektima je i digitalizacija vodovodne mreže uz pomoć GIS tehnologije koja je uvedena u Beogradu, Novom , Sadu, Valjevu, Kragujevcu i drugim gradovima. Ovaj proces je započet i u Boru ali je posle smene rukovodioca JKP Vodovod krajem 2011. godine zaustavljen, iako je oprema nabavljena, a uslovi za rad omogućeni.
„Ponuđeno je da se kupi GPS, odnosno specifična vrsta računara za te svrhe. To je vrlo dobra alatka kojom svi vodovodi na svetu snimaju svoje  mreže, sakupljaju podatke i skladište ih u svoje računare. Preduzeće dalje posluje sa realnim i tako skupljenim podacima. Što bi značilo da cevi ne postoje samo u glavama radnika već i u bazi podataka.“ – kaže Dragana Vasić, hidroinženjer angažovan na projektu.
U 2010. pet gradova je digitalizovalo svoje mreže, dok je u 2011. godini to učinilo četiri vodovoda u istočnoj Srbiji. Cilj projekta je smanjenje gubitaka i efikasnije upravljanje vodovodnom mrežom. Bor je ovaj proces započeo kada i ostali gradovi.
„Za nekoliko gradova među kojima je i grad Bor izvršena je petodnevna obuka, na osnovu koje su inženjeri u vodovodima krenuli u digitalizaciju vodovodne mreže. Izvršena je obuka o uvođenju GIS tehologije. Nabavljna je oprema i krenulo se u snimanje mreže. Mi smo dali tehničku podršku u sprovođenju GPS sistema za snimanje.  Adekvatnom primenom omogućilo bi se bolje gazdovanje vodama uz smanjenje gubitaka.“ – kaže Milorad Filipović, profesor Ekonomskog fakulteta i vodeći ekonomista na projektu
Sa druge strane, digitalizacija je u Boru zaustavljena, a Slaviša Frišković, novopostavljeni direktor JKP „Vodovod“ ističe da je upoznat sa projektom ali da postoje drugi prioriteti u ovom periodu:
„Ne mogu ništa da vam kažem, verujte. Znam da je to započeto i nisam imao vremena da se sa tim bakćem. Znam da je taj proces u drugim gradovima završen. Kada sam ja došao na mesto direktora zatekao sam druge probleme. Glavni problem u Boru je 300 miliona duga za struju. Ako mi kažete kako da rešim dug kojim imam ka EPS-u, ja ću vama reći kako da rešim digitalizaciju. Bor u ovom trenutku ima veće probleme. Ne mislim da je to nevažno ali mi je mnogo važnije da spasim vodovod kao sistem. Ne znam kada ćemo nastaviti sa tim projektom, pogledaću ga sredinom, krajem februara i videćemo dokle se sa tim stiglo.“ – ističe Frišković.
Rad na terenu i dobra volja
Stručnjaci ukazuju na činjenicu da manji vodovodi mogu da digitalizuju mreže za jednu sezonu dok je za gradove poput Bora potrebno barem dve godine kako bi se posao završio. Uređaj kojim se snima teren je kupljen. Projekat je započet, a sada je neophodna dobra volja nadležnih i fizički rad na terenu kako bi se posao završio.
„ Idete sa GPS-om, stanete na sve šahtove, kliknete da uzmete podatke sa satelita i to ukladištite u svoju mrežu i imate bazu podataka. Šteta je što ova akcija nije realizovana, kada je već započeta. Vi možete da se razvijate kao i ostali u okruženju i da se potrudite da moderno poslujete, a možete i da ostanete na štapu i kanapu. Sada da odete u vodovod Kladovo i da odete u vodovod u Berlinu zatećićete na isti način skupljene podatke i digitalizovanu mrežu“ – dodaje Dragana Vasić, hidroinženjer.
U državi su mnogi gradovi digitalizovali svoje vodovodne mreže i od toga imaju koristi. Ne može se kvantifikovati u parama kolika je šteta za one koji to nisu uradili, a glavna ideja jeste da se svi oni podstaknu da akciju nastave za dobrobit svih.
GIS:
Geografski informacioni sistem je sistem za upravljanje prostornim podacima i njima pridruženim osobinama. U najstrožem smislu to je računarski sistem sposoban za integrisanje, skladištenje, uređivanje, analizu i prikaz geografskih informacija. U širem smislu GIS je oruđe „pametne karte“ koje ostavlja mogućnost korisnicima da analiziraju prostorne informacije i uređuju podatke.
Šta je urađeno
Prema rečima Dragane Vasić, hidroinženjera ovog projekta, u Boru je do sada urađeno: inženjersko sagledavanje postojećeg stanja vodovoda i kanalizacije, analiza stanja i analiza nedostataka. Doneta je i preporuka šta dalje raditi s obzirom na to da postoji dugačak dovod pitke vode do grada, uz veliki utrošak električne energije. Urađena je  detaljna analiza uštede električne energije na tom dovodu i donet je prvi predlog da se digitalizuju vodovodni sistemi.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.