Uslov „A-teku“ da odmah uplati 150 miliona dolara

Izvor: Blic, 25.Feb.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uslov „A-teku“ da odmah uplati 150 miliona dolara

„A-teku" je juče odoboren produžetak roka za plaćanje 514 miliona dolara za RTB „Bor", tako što im je dat izbor: 14. mart ili 4. april. Dobiće pomeranje plaćanja sve do 4. aprila ako najkasnije u naredna četiri dana, preciznije do petka (29. februar) uplate 150 miliona dolara. Ukoliko te pare u petak u tom iznosu ne legnu na račun Agencije za privatizaciju, rok za svih 514 miliona dolara im se skraćuje do 14. marta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
U ovih 514 miliona dolara uračunata je kupoprodajna cena od 466 miliona dolara i 48 miliona dolara po osnovu preuzimanja obrtne imovine (mašina i postrojenja) RTB „Bor".

Pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izričit je da je ovako produženje rokova za plaćanje, i to sa dve ponude, potpuno u skladu i sa Zakonom o privatizaciji, i sa uredbom o tenderskoj prodaji, kao i sa tenderskom dokumentacijom i sa kupoprodajnim ugovorom.

- I zakon i podzakonska akta podrazumevaju pravo kupca na traženje naknadnog roka, i taj minimum, na koji on ima pravo da se pozove, jeste 15 radnih dana. Ta klauzula je uneta i u ovaj kupoprodajni ugovor. „A-tek" je 21. februara podneo zahtev za produženje roka za plaćanje, odobreno im je juče - 25. februara, i taj 15. radni dan im ističe, dakle, 14. marta. Imajući u vidu uveravanje kupca da već ima spremljen deo novca, a da odlaganje traži zbog docnje sa odobravanjem dela koji će da mu finansiraju banke, mi smo onda dali ovaj izbor: može rok do 4. aprila, ali uz uslov da taj deo u kešu, koji tvrdi da ima spreman, uplati odmah. Ako, dakle, uplati 150 miliona dolara u petak, sumu od 364 miliona dolara može da uplati sve do 4. aprila - navodi u izjavi „Blicu" pomoćnik ministra Nebojša Ćirić.

Koliko je izvesno da će „A-tek" ispuniti ovu obavezu, odnosno realizovati kupovinu RTB „Bor", Ćirić nije želeo da komentariše. U bankarskim krugovima u Beogradu kažu, međutim, da uopšte ne treba sumnjati da će iza finansiranja „A-tekove" kupovine RTB „Bor" stati ne samo vodeće austrijske banke već i nemačke. Prema tim izvorima „Blica", na zatvaranju finansijske konstrukcije se uveliko radi, a pod organizacijom „Dojče banke".

RTB „Bor" je investicija, navode, koja je isplativa i zato su sve velike banke zainteresovane da finansiraju ovu transakciju. Otud, nema razloga za skepsu, bavljenje time da li je „A-tek" solventna firma, već ukoliko usledi drugi scenario, razloge treba tražiti u ukupnom našem političkom miljeu. A to će onda biti signal znatno teži od same ove transakcije: signal da smo zemlja visokog investicionog rizika u koju se olako ne unosi kapital.

Zbrka sa bankarskom garancijom

- Tačno je da „A-tek" nije još dostavio bankarsku garanciju od 60 miliona dolara, jer i nije trebalo da je dostavi. Dostavljanje te bankarske garancije ide sa plaćanjem kupoprodajne cene. Tako je kod svih tendera, i ne znam zbog čega je u javnosti stvorena zbrka da je već trebalo da je dostave - navodi pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ateku odobren naknadni rok za RTB

Izvor: B92, 25.Feb.2008

Beograd -- Austrijski Atek zatražio je danas od Agencije za privatizaciju dodatni rok za uplatu 466 miliona dolara za kupovinu RTB-a Bor...U slučaju da ne uplati novac u roku, Ateku će biti naplaćena garancija od 10 miliona dolara..Rok za uplatu novca za kupovinu RTB-a Bor istekao je danas, a Agencija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.