U Borskom okrugu više od 12.000 nezaposlenih

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Nov.2014, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Borskom okrugu više od 12.000 nezaposlenih

Na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja filijale u Boru na kraju oktobra bilo je 12.548 nezaposlenih osoba.

Broj nezaposlenih lica u istom periodu prošle godine na području Borskog okruga, koji obuhvata opštine Bor, Majdanpek, Negotin i Kladovo, bio je veći za 500 osoba, kaže za Tanjug direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje za Borski okrug, Sonja Stanković.

Polovina nezaposlenih, njih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << više od šest hiljada živi na području opštine Bor.

"Nadamo se da će se do kraja godine trend smanjenja broja nezaposlenih lica nastaviti", naglašava Stanković.

U borskoj filijali, pored osoba bez kvalifikacija, na zaposlenje najduže čekaju lica sa završenom srednjom školom, ali se na spisku nezaposlenih nalaze i visokoškolci.

"Nestručna lica i ona koja imaju završen prvi ili drugi stepen stručnosti čine 43 odsto nezaposlenih", precizira sagovornica Tanjuga.

Prema njenim rečima, srednjoškolaca na evidenciji ima oko tri i po hiljade, odnosno 28 procenata, nešto je manji broj osoba sa trećim stepenom, približno dve i po hiljade.

"Fakultetski obrazovanih osoba ima 650, odnosno pet odsto od ukupnog broja nezaposlenih", kaže Sonja Stanković.

Kako navodi, zastupljena su sva zanimanja, a karakteristično je povećanje broja nezaposlenih lekara, kojih na evidenciji ima 28.

Da bi se smanjila nezaposlenost, opštine Borskog okruga izdvojile su iz budžeta deo sredstava za projekte samozapošljavanja i novog zapošljavanja.

"Opštine Bor i Negotin izdvojile su ukupno 11 miliona dinara za ove mere. Zahvaljujući tome, posao je dobilo 37 osoba u Boru i 27 u Negotinu. Akcioni plan zapošljavanja prihvatila je ove godine i opština Kladovo", naglasila je Sonja Stanković.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.