Strateški partner za RTB Bor biće poznat sutra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2018, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strateški partner za RTB Bor biće poznat sutra

 Strateški partner za RTB Bor znaće se sutra u 11 časova za kada je zakazana konferencija za novinare u Vladi Srbije, saznaje Tanjug.Na konferenciji će se obratiti ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, a prisustvovaće i ministar finansija Siniša Mali.

Tenderske uslove ispunile su dve od tri pristigle ponude, kineski gigant "Zijin" i ruski "Ju gold" dok kanadska kompanija "Dajmond filds" nije ispunila neophodne uslove.

Pravo na podnošenje prijava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za izbor strateškog partnera imale su kompanije koje se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

Minimalni prag za dokapitalizaciju RTB je postavljen na 350 miliona dolara, ali na ovom tenderu nisu važne samo pare, već i vlasnički udeo koji će strateški partner preuzeti za taj novac, odnosno, da li će država ostati većinski vlasnik uz obavezu novog partnera da dovede novi menadžment, uloži u osavremenjivanje proizvodnje, zadrži i poveća broj zaposlenih.

Očekuje se da će ugovor biti potpisan u septembru dok bi strateški partner operativno upravljanje kompanijom RTB "Bor" mogao da preuzme početkom 2019. godine.

Na tenderu za izbor strateškog partnera za RTB Bor do 20. avgusta, kada je istekao rok zainteresovanim kompanijama za ponude, sedam kompanija je otkupilo tendersku dokumentaciju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da zna da su ponude ispravne i da su, kako je rekao, odlične.

"A to će značiti nove investicije za Bor i ovaj kraj. Poverenici RTB-a će dobiti veliki novac, ali je investicioni novac ogroman i preporodiće ceo ovaj kraj", rekao je Vučić i podsetio da u RTB Boru radi 1.150 zaposlenih.

Konačno će, kazao je, nešto što nam je problem, nešto što duguje milijardu evra, da donosi prihod celom borskom okrugu i svima nama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U TRCI RUSI I KINEZI Danas će biti poznato ko je izabran za privatizaciju RTB-a Bor

Izvor: Blic, 30.Avg.2018

Danas će biti poznato koji ponuđač će biti izabran za privatizaciju RTB Bora, a dve firme koje su u konkurenciji i ispunile su neophodne uslove su ruska "U gold" i kineski "Zijin", najavila je Vlada Srbije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.