Šta Boru donosi status grada?

Izvor: RTS, 28.Jul.2018, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta Boru donosi status grada?

Bor, od danas, ima status grada – postaje privredni i administrativni centar regiona. Grad bakra dobija veće nadležnosti i veći deo kolača iz republičke kase, a žitelji očekuju kvalitetniji život, više ulaganja i bolje uslove za investiranje.
Bor ima blizu 40 hiljada stanovnika. Ljudi su uglavnom vezani, direktno ili na neki drugi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << način za rudnik bakra i zlata.

Građani promenom statusa očekuju da će javna preduzeća i ustanove raditi bolje kao i da će to dodatno pokrenuti privredu a mnogi su Bor i do sada smatrali gradom.
Status grada obezbediće i veći budžet.
"Neophodno je urediti gradsku upravu, zatim nakon toga je neophodno urediti jedno veliko istorijsko nasleđe opštine Bor koja je u nekim finansijskim problemima ali uporedo sa tim treba razvijati ono što upravo sada radimo  a to su uslovi za razvoj industrije," naglašava gradonačellnik Bora Aleksandar Milikić.
"Uveren sam da ćemo kao država i kao Vlada Republike Srbije, nakon završetka i konačnog pozitivnog epiloga u vezi sa RTB-om Bor i izborom strateškog partnera zaista imati i u ovom formalnom smislu odgovor na sve te potrebe koje će nastupiti", smatra ministar za upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić.
Svi u gradu očekuju da izbor strateškog partnera za RTB donese i kvalitetniji život jer se pamte dani najbolje ekonomije kada je Borskom rudniku bilo dobro.
Zahvaljujući viziji industrijalca Đorđa Vajferta jedna rudarska kolonija s početka prošlog veka postala je važan industrijski centar i grad dimnjaka i bakra.
Grad Bor uz grad Zaječar je rudarski, kulturni, zdravstveni, obrazovni centar istočne Srbije i spada u urbanistički najuređenije gradove na Balkanu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.