Šta Boru donosi status grada?

Bor, od danas, ima status grada – postaje privredni i administrativni centar regiona. Grad bakra dobija veće nadležnosti i veći deo kolača iz republičke kase, a žitelji očekuju kvalitetniji život, više ulaganja i bolje uslove za investiranje.

Bor ima blizu 40 hiljada stanovnika. Ljudi su uglavnom vezani, direktno ili na neki drugi način za rudnik bakra i zlata.

Građani promenom statusa očekuju da će javna preduzeća i ustanove raditi bolje kao i da će to dodatno pokrenuti privredu a mnogi su Bor i do sada smatrali gradom.

Status grada obezbediće i veći budžet.

"Neophodno je urediti gradsku upravu, zatim nakon toga je neophodno urediti jedno veliko istorijsko nasleđe opštine Bor koja je u nekim finansijskim problemima ali uporedo sa tim treba razvijati ono što upravo sada radimo  a to su uslovi za razvoj industrije," naglašava gradonačellnik Bora Aleksandar Milikić.

"Uveren sam da ćemo kao država i kao Vlada Republike Srbije, nakon završetka i konačnog pozitivnog epiloga u vezi sa RTB-om Bor i izborom strateškog partnera zaista imati i u ovom formalnom smislu odgovor na sve te potrebe koje će nastupiti", smatra ministar za upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić.

Svi u gradu očekuju da izbor strateškog partnera za RTB donese i kvalitetniji život jer se pamte dani najbolje ekonomije kada je Borskom rudniku bilo dobro.

Zahvaljujući viziji industrijalca Đorđa Vajferta jedna rudarska kolonija s početka prošlog veka postala je važan industrijski centar i grad dimnjaka i bakra.

Grad Bor uz grad Zaječar je rudarski, kulturni, zdravstveni, obrazovni centar istočne Srbije i spada u urbanistički najuređenije gradove na Balkanu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије