Savić o RTB-u Bor: Optimista sam, Kinezi su došli i zbog EU

Izvor: N1 televizija, 31.Avg.2018, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savić o RTB-u Bor: Optimista sam, Kinezi su došli i zbog EU

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić, govoreći o novom strateškom partneru za RTB Bor, kaže da je u pitanju značajna investicija. Dodaje da je dobro što je transakcija dogovorena, jer je RTB dostigao cifru od 1,1 milijarde evra duga.

Kineska kompanija Ziđin (Zijin) izabrana je za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Profesor Savić kaže da je prvi put kad se oglasio Vučić o ovom pitanju, on stekao utisak da >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << će država Srbija da zadrži većinsko vlasništvo, a da će upravljanje preuzeti novi partner koji pobedi na tenderu. "To je bilo jako dobro rešenje jer je davalo mogućnosti Srbiji da ima stratešku kontrolu nad odlukama", ocenjuje.

Profesor kaže i da je uobičajeno da manjinski partner sa trećinskim vlasništvom zadrži takozvanu "zlatnu akciju". To u praksi znači vrlo precizno definisati da nema prekomerne eskploatacije, navodi. Svako će gledati kad dođe da sa što manje troškova proizvede maksimalni profit, što je prirodno, ali država Srbija mora tu da štiti naš dugoročni interes, dodaje gost N1. S jedne strane, vezano za ekološke norme, s druge strane - i to da li će se ići u eksploataciju samo onih rudnika gde je sadržaj rude veći, navodi.

Postoji, kaže Savić, mnogo pitanja oko kojih država mora da se pismeno dogovori, jer, kako ocenjuje, jako loše prolazimo sa strancima. Mi imamo mnogo ugovora, čak pisano sklopljenih, na međunarodnij arbitraži, pa uglavnom gubimo te arbitraže, ističe profesor. Savić kaže da treba sve detalje predvideti, sve moguće situacije i da i to ne garantuje da će tako biti.

Ipak, prema njegovom mišljenju, treba biti optimističan. "Siguran sam da Kinezi nisu prešli nekoliko desetina hiljada kilometara da bi ovde bili nekoliko godina. Nisu oni došli samo zbog Srbije, došli su i zbog EU", navodi.

Ziđin je predložio obavezujući biznis plan u iznosi od milijardu i 260 miliona dolara, u okviru kojih je i obavezujućih 350 miliona dolara za dokapitalizaciju. Komentarišući to, Savić kaže da se radi o visokoj cifri, pri čemu, kako kaže - kad to razložimo, nema govora o milijardu i 250 miliona dolara investicija.

Govoreći o planiranom novcu za dokapitalizaciju, podseća da on ne ide u državni budžet već u kompaniju, da služi da ona može da funkcioniše normalno i da može doći u formi novca ili opreme.

Na pitanje za koliko novca, zapravo, kineska kompanija dobija RTB Bor, Savić kaže da taj rebus pokušava da razreši i da su vrlo protivurečne informacije. Prva je bila sasvim nešto drugo - govorilo se o investiciji od 1,25 milijardi dolara, pa se onda govorilo o 350, navodi.

Dug RTB-a Bor je 1,1 milijardu evra, a od toga je država preuzela 900 miliona, podseća gost Dana uživo. Navodi da je opcija bila katanac. Ističe da su postojeće tehnologije RTB Bor takve da ne mogu efikasno da rade na tako niskom procentu rude, što je jedan dugoročni problem te kompanije. Ali, navodi da potencijala ima za narednih 100 godina da se pri sadašnjim bilansnim rezervama može odvijati proizvodnja.

Kaže da je optimista što se tiče Bora, jer se radi o jednoj ozbiljnoj zemlji (Kini) i jednoj velikoj kompaniji "koja je prošle godine imala promet od 10 milijardi evra, odnosno ukupan prihod".

Očekujem da će pre svega najveću korist od dolaska Kineza osettiti ti ljudi koji su tu zaposleni, pa onda grad Bor, istočna Srbija, a onda i cela Srbija, zaključuje Ljubodrag Savić.
Pogledaj vesti o: Bor,   Evropska Unija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.