STO GODINA EKOLOŠKOG UNIŠTENJA BREZONIKA

Izvor: MC Bor, 16.Mar.2012, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STO GODINA EKOLOŠKOG UNIŠTENJA BREZONIKA

Bor, 16. mart
Upozorenje i protest meštana borskog gradskog naselja Brezonik i Ekološkog saveza 'EKO AGENDA 7/1935" Bor
Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, Nebojša Ćirić
Ministarstvu životne sredine  , rudarstva i prostornog planiranja, Oliver Dulić
RTB BOR, Blagoje Spaskovski
Skupština opštine Bor, Nebojša Videnović
RBB, Nebojša Radošević
Zbog velikog broja nerešenih problema >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << u MZ Brezonik    na zahtev meštana ove Mz  održan je sastanak  sa predstavnicima ekološkog saveza EKOAGENDA 7/1935 i predstavnicima Mz Brezonik. Na sastanku su iznete  sledeće  zabrinjavajuće činjenice:
Preko sto godina  rudari se na prostoru Brezonika  čija je teritorija pripadala vlaškom selu Veliki Krivelj. Rudarstvo na ovim prostorima je započeto 1903 god.  I sada  se izvode rudarske aktivnosti  na ovom prostoru. Najnovija geološka istraživanja  nalazišta bogata zlatom srebrom i bakrom ukazuju da će se i ubuduće  rudarske aktivnosti odvijati   na ovom  prostoru na imanjima  i dvorištima meštana Brezonika.
Osnovno pitanje je,,Šta su meštani  Brezonika dobili za ovih sto godina  rudarenja?
Dobili  su svakodnevna miniranja i potrese koji su im rastresli domove, presušili  i zagadili bunare i izvore pijaće vode. Dobili su jamske hodnike nastale  vađenjem neobnovljivih geoloških resursa-rude .
Iz rude su isceđeni  bakar, zlato  i ostali plemeniti metali  a meštanima Brezonika su ostale deponije raskrivke-jalovine. Po  imanjima  i usevima domaćina u obliku otrovnog dima i prašine i kiselih kiša  vraća  se nekorisni deo rude. U centru Brezonika   neplansko odlagalište-deponija flotacijske jalovine. Ventilaciono jamsko okno u centru naselja. Jamske otpadne vode se slivaju u zagađeni borski potok koji otiče tunelom ispod starog borskog groblja u zagađenu kriveljsku reku. U zavisnosti od ruže vetrova stižu nam  isparenja i prašina sa jalovišta, IV faze površinskog kopa  Veliki Krivelj, prašina sa drobljenja rude i flotacije, prašina sa sistema za zapunjavanje  borskog kopa i prašina sa kriveljskog kamenoloma. Ostala su prazna obećanja i lažna nada za bolju budućnost koja nije Brezoniku  stigla ni nakon sto godina rudarenja.
Ostali su nam razrovani puteve koje uništava teška rudarska mehanizacija.
Eksplatacija  mineralnih sirovina  Brezonika obavlja se u samom  naselju na svakom delu naselja,  ispod i iznad  naselja  i okolo naselja.
Brezonik je rudarski opustošeno  i osiromašno naselje , sada gradska mesna zajednica. Žalosno je da na ovom prostoru  ne postoji ni jedan jedini   objekat izgrađen u periodu stogodišnjeg  rudarenja  koji bi služio  građanima a da ga je izgradila lokalna samouprava ili RTB.  Objekat  zgrade Mz   i obdanište koji su  izgradili građani ove MZ  samodoprinosom su od miniranja ispucali. Zahtev upućen RBB-u  oktobra  2011 god  da sanira  štetu je ostao nerealizovan uz  odgovor da RTB za ovo nema para. Nema para ni za dečiji vrtić. Jedan jedini kontejner donet sa otpada  služi  za celo naselje. Kanalizacija  je završena samo u jednom delu naselja. Voda za piće prolazi kroza kancerogeno azbestne cevi. Zamerka je da   lokalna samouprava i RTB više brinu o zološkom vrtu i hipodromu. Nadamo se da će se do Đurđevdana stanje promeniti.
Osiromašeno stanovništvo narušenog zdravlja živi  na ivici egzistencje, imanja sa zatrovanim zemljištem, usevi koje po pet šest puta spaljuje topionički dim, mladi bez posla kojima je radno mesto u  RTB-u jedina nada  za opstanak na ovim prostorima.
,,Ležimo na bakru i zlatu a živimo u blatu ,,je surova realnost Brezonika, izrečena na ovom sastanku.
Sa ovog sastanka su upućeni sledeći zahtevi :
1.Potrebno je potpisati sporazum  sa Mz Brezonik sličan sporazumu koji je potpisan za Mz  Krivelj, Ministarstvom  ekonomije i regionalnog razvoja, Skupštinom opštine Bor, RTB Bor Grupom, Rudnicima Bakra Bor i egzistencijalno je pitanje  za građane Brezonika.
2.Izrada prostornog plana za Brezonik i strategije rudarstva na ovom prostoru obzirom da su otkrivena rudna ležišta bakra i zlata koja će usloviti eksproprijaciju većih razmera.
3.Rešavanje ekoloških problema, izmeštanje ili rekultivacija flotacijskog jalovišta  iz  naselja, rešavanje otpadnih jamskih voda, rešavanje problema prašine.
4.Sanirati štetu na objektima Mz nastalu jamskim miniranjem.
5.Omogućiti  otvaranje radnih mesta iz oblasti obnovljivih izvora energije  (pelete, sklapanje solarnih  uređaja, mini vetrenjača i sl.)  za  čiju realizaciju  Evropa daje bespovratna  sredstva.
6.Rešavanje problema infrastrukture.
7.Hitno rešavanje problema prevoza građana ovog naselja.
Očekujemo sastanak i rešavanje  navedenih zahteva.
Bor,14.03.2012         
Ekološki savez Ekoagenda 7/1935
Odbor ekološkog saveza za Brezonik, Slaviša Karabašević
Predstavnik  Mz Brezonik, potpredsednik Dimitrije Stojković

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.