SRBIJA LEŽI NA ZLATU I SREBRU! Borska reka KRIJE MILIJARDE tona rude

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Dec.2019, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA LEŽI NA ZLATU I SREBRU! Borska reka KRIJE MILIJARDE tona rude

Geološke rezerve garantuju poluvekovnu eksploataciju rudnika

Kineska kompanija "Ziđin", strateški partner RTB "Bor", u saradnji sa borskim Institutom za rudarstvo i metalurgiju, započela je izradu glavnog rudarskog projekta eksploatacije podzemnog ležišta Borska reka.

Procenjuje se da ovaj lokalitet u sebi krije rezerve od gotovo četiri miliona tona bakra, 130 tona zlata i više od 1.000 tona srebra, čija je vrednost veća od 30 milijardi dolara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Podaci kazuju da su u tom ležištu, do sada, istražene i utvrđene geološke rezerve od blizu 320 miliona tona rude, što garantuje njegovu poluvekovnu eksploataciju. Međutim, pretpostavlja se da Borska reka, zapravo, u sebi krije više od milijardu tona rude, sa prosečnim sadržajem od jednog procenta bakra, što je gotovo trostruko više nego u rudnicima RTB koji se trenutno eksploatišu.

Ležište Borska reka, za čije je aktiviranje neophodno investirati najmanje 150 miliona evra, do sada je istražena samo na dubini od 450 metara. Pretpostavlja se da se to ležište, sa povećanjem dubine, širi, kao i da sadržaj bakra i plemenitih metala raste.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa delegacijom "Ziđina", koju predvodi predsednik kompanije Čen Đing.

Razgovorima će prisustvovati i ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Kinezi našli blago ispod Srbije: "Ziđin" otkrio rude koje će moći da kopa pola veka

Izvor: B92, 16.Dec.2019

Beograd -- Kineska kompanija "Ziđin" započela je izradu glavnog rudarskog projekta eksploatacije podzemnog ležišta Borska reka..."Ziđin" je strateški partner RTB "Bor", a glavni projekat radi u saradnji sa borskim Institutom za rudarstvo i metalurgiju...Procenjuje se da ovaj lokalitet krije rezerve...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.