RTB BOR JE DUŽAN “KAO GRČKA”

Izvor: MC Bor, 12.Jan.2012, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTB BOR JE DUŽAN “KAO GRČKA”

Bor, 12. januar
RTB Bor je u ogromnoj finansijskoj dubiozi o kojoj se uporno ćuti, prenosi Pravda.
Iako je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor, na tradicionalnoj novogodišnjoj konferenciji za medije izjavio da je kombinat bakra u 2011. godini postigao “fantastične rezultate”, slika stavrnog stanje je aposlutno drugačije i krajnje nevesela. Rekordna iskop jalovine za otvaranje novih rudnih ležišta >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << je uneo zračak optimizma, kao i (nezvanično) nešto veća proizvodnja nego lani, ali su ostali ogormni dugovi i neplaćeni računi od kojih boli glava. Na primer:  RTB je, posle JP “Za podzemnu eksploataciju uglja”, najveći srpski poreski dužnik od ( računajuići i odavno privatizovanu Fabriku opreme i delova) 55 miliona evra. Besen Bor danas EPS-u duguje 4,3 milijarde dinara. Nezvanično saznajemo da je Vlada Srbije, krajem 2009. godine,  konvertovala deo duga u kapital EPS-a u RTB u visini 5 milijardi dinara.
-Ne samo prema EPS-u, naš dug će i prema državnim fiondovima i bankama biti konvertovan u kapital i iznosiće najmanje 90 odsto akcija u novom preduzeću. Istina je da je firma u restrukturiranju od 2003. godine i da razgovaramo sa poveriocima, ali mnogi se ne odazivaju. Neki čak ne dolaze na pregovore iako zakažu sastanak-kaže Blagoje Spaskovski.
Ne sme se zaboraviti da se ukupan dug RTB Bor prema poveriocima u zemlji i inostranstvu procenjuje na 600 miliona evra o čemu je pre više meseci govorio i minmistar za ekonomiju i regionalni razvoj Nebojša Ćirirć ( ako je za utehu, rodom je iz Bora). Ni ovde nema kraja. Jer, Bor je ušao, uz garanciju države, i u ogromne investicije i strane kredite. Procenjuje se da se za izgradnju nove topionice bakra i Fabrike sumporne kisline, uz dodatne ekološke projekte,  zadužilo oko 200 miliona dolara, možda i više.
Na drugoj strani, visoka cena bakra na svetskoj berzi ide na ruku menadžmentu kombinata. Ovde su plate, u poređenju sa ostalim preduzećima u industriji zemlje, rečju - zavidne.
-Ne mogu vam danas izneti taj podatak, mada se lepo zarađuje-prokomentarisao je novinarima Spaskovski pred kraj prošle godine.
Pre dva meseca nezvanično je objavljeno da je prosek zarada 5.000 zaposlenih 57.000 dinara, mada sve zavisi od mesta gde se radi, jer su radnici u neposrednoj proizvodnji bolje plaćeni. Da li je dovolajn prošlogodišnji učinak od 26.000 tona bakra, veći za 2.000 tona nego prethodne godine, ne bi se moglo tvrditi. Pozitivno poslovanje prevashodno proizilazi iz cene crvenog metala koja je dostizala i rekordnih blizu 10.000 dolata za tonu. Nekada, recimo pre 15, 20 godina, radilo se sa  sedmostruko manjom proizvodnjom.
RUDARI OČEKUJU DOBIT
Srce borskog rudarstva su – rudnici bakra i plemenitih metala. Oni će, prema najavljenim projekcijama, u ovoj godini ostaviti čistu dobit od 35 miloina dolara pod uslovom da cene bakra na Londonskoj berzi ne padne ispod 7.500 dolara. Prošle godine zabaležena je prosečna cena ovog metala od 8.000 dolata za tonu, što se smatra fanstastičnim.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na MC Bor...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RTB Bor: Redovno izmirujemo obaveze državi

Izvor: EMportal, 12.Jan.2012

Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor Blagoje Spaskovski izjavio je danas da to preduzeće poslednje tri godine državi i partnerima redovno plaća sve obaveze.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.