Pola veka borskog Instituta

Izvor: MC Bor, 22.Dec.2012, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola veka borskog Instituta

Bor, 22. decembar
Autor: B.F.
Institut za rudarstvo i metalurgiju, ranije Institut za bakar, obeležio je juče, u dvorani Muzičke škole u Boru, 50 godina postojanja i uspešnog naučno-istraživačkog rada. Svečanosg je počela intoniranjem državne himne. O razvojnom putu i značaju ove jedine naučne kuće za rudarstvo i metalurgiju u Srbiji govorio je prof. dr Vlastimir Trujić, direktor Instituta.
-Osnovan 1962. kao jedinstvena naučno-istraživačka organizacija, danas je izrastao u modernu i savremenu insntituciju najveći doprinos dajući u razvoju RTB Bor.  Od 2007. Institut je u državnom vlasništvu, stalno sarađujući sa privredom i negujući međunarodnu saradnju stiče ugled u Evropi i svetu. Da bi postigli tako zavidan uspeh najviše dugujemo generacijama zaposlenih čije ogromno znanje može da posluži za putokaz onima koji dolaze-naglasio je dr Trujić podsećajući da “osnovnu delatnost čine primenjena i razvojna istraživanja usmerena ka zadovoljenju potreba neposrednih korisinika, kao i osnovna istraživanja”.
Svečanosti su prisustvovali nekadašnji naučni radnici i rukovodioci u Institutu proteklih pola veka, kao i gosti iz zemlje i inostranstva. U prvom redu našli su se i bivši direktori, doktori nauka i priznati privrednici Rade Čolić, Rade Kojdić, Čedomir Knežević, dok je dr Nedeljko Magdalinović bio odsustan iz zdravstvenih razloga.
Povodom jubileja izdata je ukusno uređena, vredna monografija koju je priredila dr Ana Kostov.

Podeli/Sačuvaj

Nastavak na MC Bor...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Promovisana trilogija privrede Timočke krajine

Izvor: MC Bor, 22.Dec.2012

Bor, Zaječar, 22. decembar. Autor B.F.. U amfiteatru Fakulteta za menadžment u Zaječaru juče je predstavljena knjiga grupe autora na čelu sa Božinom Jovanovićem „Knjiga o promenama -  trologija privrede Timočke krajine“. O knjizi su govorili prof. dr Mića Jovanović, prof. Miodrag Đurđević, ...

Nastavak na MC Bor...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.