Promovisana trilogija privrede Timočke krajine

Izvor: MC Bor, 22.Dec.2012, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promovisana trilogija privrede Timočke krajine

Bor, Zaječar, 22. decembar
Autor B.F.
U amfiteatru Fakulteta za menadžment u Zaječaru juče je predstavljena knjiga grupe autora na čelu sa Božinom Jovanovićem „Knjiga o promenama -  trologija privrede Timočke krajine“. O knjizi su govorili prof. dr Mića Jovanović, prof. Miodrag Đurđević,  recenzent Dušan Ivanić, dr Miodrag Petković, Bratislav Đorđević i Dejan Tošić, predsednik Privredne komore Zaječar.
Knjiga vrvi od podataka, analiza, izveštaja, komentara o privrednoj „slici i prilici“ Timočke krajine od 1945. godine. Od 100.000 zaposlenih u osam opština ovog dela Srbije spalo se na 50.000. U uvodniku „Reč na početku“ doslovno stoji: „ Događa se bezočna otimačina, prodaja i preprodaja narodne imovine bez smisla i cilja, korupcija  buja, bezobrazluk zloslutno nasrće, državna kasa sve praznija…“ To je bio i povod da se napiše „Knjiga o promenama“ koju je osmislio i svojski se za njen sadržaj založio, pred kraj života, Božin Jovanović, nekadašnji (celu jednu deceniju), po mnogima najuspešniji generalni direktor RTB Bor, predsednik Privredne komora Jugoslavije, graditelj i humanista. Uspeo je sa agilnim i iskusnim saradnicima, Miodragom Đurđevićem i Bratislavom Đorđevićem da  prikaže stanje i kretanje u privredi Timočke krajine od 1945. do 2010. godine. Knjiga ima tri dela, prvi je prikaz posleratne obnove i razvoja do 1990., drugi je sunovrat, treći najobimniji i najznačajniji jeste „Svetlost na kraju tunela“, gde se ukazuje na obnovljene i nove razvojne mogućnosti. Ovaj region, piše u početku, ima značajne potencijale, u prvom redu rudno bogatstvo, plodna polja, moćni Dunav, šumsko blago, planine, banje, kvalifikovana radna snaga.
Vredi se zadržati na konstatciji: „Sliku sudbine Timočke krajine juče, danas, sutra slikovito prikazuje grafikon proizvodnje bakra u Basenu Bor od 1944. do danas. Fantastičan uspon od 150.000 katoda u vreme socijalizma smenio je sunovrat do neverovatnih 9.000 tona  i opštu pustoš u prerađivačkim kapacitetima. Sudbina i ostale privrede je slična, gotovo podudarna.
Govoreći u kontekstu sadržaja knjige, prof. dr Mića Jovanović istakao je da je neshvatljivo da danas jedan ministar u Vladi Srbije predlaže ukidanje privrednih komora, asocijacija koje u celom svetu jačaju i dobijaju na značaju. Ne može da se zaboravi ni vreme nakon 2000. godine kada je tadašnji premijer dr Zoran Đinđić sve učinio da se drastično smanji proizvodnja bakra i otpusti 5.000 radnika kako bi se RTB budzašto prodao strancima.
Da knjiga izađe u javnost najviše su pomogli Fakultet za menadžemt Zaječar i Regionalna privredne komora Zaječar. U pripremi su nova izdanja iz zaostavštine neumornog Božina Jovanovića koji nas je zauvek napustio pre dve godine.

Podeli/Sačuvaj
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na MC Bor...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.