Izvor: MC Bor, 09.Jun.2019, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovci 3.oktobra medju laueratima „RUKA U TESTU“

Bor, Beograd, Sremski Karlovci, Novi Sad, Vrnjačka banja, Pariz, 06.06.2019.
U sredu 5. juna organizovana je dodela nagrada za učesnike konkursa „Ruka u testu“. Tom prilikom učenici osnovnih i srednjih škola koji su učestvovali na konkursu, predstavili su svoje projekte na temu obnovljivih izvora energije i štednje energije.
Projekat >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << Economisons l’énergie – Štedimo energiju je rad učenika odeljenja VI- 2 iz OŠ „3. oktobar“ Bor: Marija Veljković, Nađa Кozić, Teodora Stanojević, Mateja Stevanović, Petra Stević, Milica Кostić.
Mentor: Profesor francuskog jezika Tanja Stanojević Stručni konsultant: mr Zvonko Damnjanović, dipl.ing.maš.
Projekat je urađen u saradnji sa Građanskom čitaonicom Evropa Bor i Medija centrom Bor.
Krenimo u osvajanje obnovljivih izvora energije!
„Prirodni resursi se sve više troše“, „Efekat staklene bašte izaziva klimatske promene“, „zagađenje vazduha ugrožava naše zdravlje“…svi stručnjaci su saglasni: da bi se osigurao održivi razvoj naše planete, građani i državne institucije moraju da deluju na konkretan način kako bi umanjili potrošnju energije. Nije dovoljno imati samo dobru volju, treba preduzeti prave mere. Naša deca treba da nauče u najranijem detinjstvu kako da se ponašaju u odnosu na ovaj problem. Nije reč o tome da energiju više uopšte ne koristimo, već moramo da prilagodimo svoje navike i da sa jedne strane osiguramo udobnost, a sa druge, omogućimo održivi razvoj planete.
Za ovaj šesti konkurs zaredom, Francuski institut u Srbiji i profesor Јokić, inicijator programa „Ruka u testu“ u Srbiji, odlučili su da se bave projektima koji su vezani za obnovljive izvore energije.
Projekat učenika OŠ „3.oktobar“ iz Bora izazvao je interesovanje svih učesnika ovog posve prestižnog skupa.
Projekti predstavljeni na Svetski dan životne sredine u Francuskom institutu u Srbiji u Beogradu pokušali su da odgovore na sledeće zadate teme:
Hajde da koristimo čiste vrste energija!
Električna energija proizvedena na bazi  uglja, nafte i plina emituje veliku količinu gasova sa efektom staklene bašte, osim toga, ovi resursi su ograničeni. Koju vrstu održive energije možemo da koristimo, a da ne poizvodi veliko zagađenje? Hajde da otkrijemo razne načine upotrebe održivih izvora energije!Hajde da izmislimo energiju sutrašnjice!
Pronašli ste novi način proizvodnje energije? Tvorci ste budućih izuma, podelite ih sa nama !Hajde da štedimo energiju!
Energija koja najmanje zagađuje je ona koju nismo iskoristili. Svako od nas može na dnevnom nivou da smanji potrošnju energije. Šta mislite o tome, imate li neki predlog?
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.