Obnavlja se Srpska kuća na Krfu

Izvor: MC Bor, 15.Avg.2013, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnavlja se Srpska kuća na Krfu

Bor, 15. avgust
Grad Beograd obezbedio pare za našu svetinju u Grčkoj
Autor: B.Filipović

Neće samo uništena kuća Gavrila Principa  (spalili je ustaški zlikovci 1995. ) u Obljaju kod Bosanskog Grahova, kako je najavljeno, biti iznova napravljena, jer ostao je jedino kameni temelj, nego će i Srpska kuća na Krfu uskoro biti kompletno obnovljena. Biće to vredni poduhvati u stogodišnjici od početka Prvog svetskog rata koji će iduiće, 2014. godine  biti obeležiti u celom svetu.
-Istorija srpskog naroda je za svako poštovanje, prvenstveno Balkanski i Prvi svetski, otadžbinski rat. Grad Beograd obezbedio je pare za obnovu Srpske kuće na Krfu, jedinstvenog muzeja izvan Srbije koji i danas podseća na razdoblje od 1916-1918. godine. Razgovarao sam sa ministrom kulture o tome, ali on je već bio pred smenom, tako da se čeka novi ministar kako bi se dogovorili o celom poslu- rekao nam je Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda.
Srpska kuća je zdanje na najlepšem mestu i poklon je grada Krfa našoj državi. Ona je  prepuna odlikovanja, ratnih zastava, fotosa, dokumenata, predmeta iz tog vremena kada je 10.000 Krfljana dočekalo 150.000 srpske vojske i naroda. Srpski, ali i ostali turisti iz sveta rado posećuju Srpsku kuću.
Podeli/Sačuvaj

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.