O promeni vlasti u Boru odlučuje Beograd

Izvor: TimockeVesti.net, 16.Sep.2012, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O promeni vlasti u Boru odlučuje Beograd

Posle sinoćnjeg sučeljavanja borskih političara u emisiji “Gledišta” TV Bor, nejasno da li će i kada u našem gradu biti promenjena vlast koja bi bila nalik onoj na republičkom nivou. U svakom slučaju, zaključak je nakon svega da će o tome završnu reč dati centrale u Beogradu, pa se opet postavlja pitanje zašto se uopšte i održavaju izbori za lokalni parlament kada >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << o svemu odlučuje srpska prestonica.
 
Predsednik Skupštine opštine Bor Dragan Žikić, otvoreno je izjavio da prekmponovanje vlasti u gradu zavisi od centrala političkih partija, ali da je SPS do sada imao dobru saradnju sa DS-om.
 
Dragan Žikić Foto: IST Media

„Do sada smo imali dobru saradnju sa DS i ne vidim da je potrbno prekomponovati vlast. Ipak, mi o tome ne odlučujemo, već oće biti onako kako se dogovore centrale u Beogradu. Ako stigne dogovor sa vrha, mi ćemo uraditi prekomponovanje vlasti“, rekao je Žikić u emisiji „Gledišta“, u kojoj su učestvovali i predstavnici SNS Zlata Marković, URS-a Aleksandar Jakšić i Miljana Golubović iz DS.
 
Zlata Marković, međutim, smatra da ipak treba doći do promene vlasti u Boru, po izgledu na republičku vlast. Ipak, ne po svaku cenu.
 
 
Zlata Marković Foto: IST Media

„Nije potrebno prekomponovanje zbog republičke vlade, već zbog kvalitetnijeg rada i pokretanja grada sa mrtve tačke. Za ulazak SNS u vlast i pokretanje pregovora o tome postoji saglasnost centrale. Ukoliko budemo na vlasti insistiraćemo na princip smenjivosti. Nećemo se baviti trgovinom odbornika i nismo za feudalno preuzimanje vlasti, već da svi daju najbolje kadrove uz poštvanje stručnosti i odgovornosti. Insistirali bi da najbolji dođu na odgovorna mesta, pa makar bili oni iz DS-a. Ne traba se odreći kvalitetnih ljudi“, rekla je Marković i istakla primer Miljane Golubović.
 
Aleksandar Jakšić je naznačio da je stav centrale URS-a jasan.
 
“Dogovor je da gde je to moguće, lokalna vlast liči na republičku, ali je ipak sve na opštinskim odborima. Do sada pozicija nije loše radila i mislim da DS ne treba izbaciti, mada bi se sa SNS postigao kvalitetniji rad“, kazao je on. On je dodao da za sada nije bilo zvaničnih pregovora o novoj skupštinskoj većini, mada “postoje osnove da će do toga doći”.
 
Miljana Golubović je bila u prilici da brani rad DS-a u opštinskoj vlasti. Ona je ocenila da je ta partija dobro radila, ali da neke stvari ipak treba menjati.
 
„Većina kadrova DS-a je dobro radila i mnoge stvari su vidljive. Novac koji je ulagan u grad korišćen je uz pomoć RTB, ali ni te odluke nisu mogle da budu donešene bez DS“, podsetila je Golubovićeva.
 
Na konstataciju voditelja da su dva odbornika drugih partija preletela u SPS, Žikić je rekao da ta stranka ne vodi kampanju “otimanja odbornika”.
 
„Odbornici koji su prišli SPS-u uvideli su našu snagu i da će moći da pomognu toj partiji“, branio je Žikić odbegle – Miodraga Dimitrijevića iz Srpskog pokreta obnove i Radislava Grujića iz Vlaške demokratske stranke Srbije.
 
Ipak, izjava Jakšića da je jedan od te dvojice prethodno razgovarao i sa URS-om, bacila je senku na Žikićevu konstataciju, što bi moglo da znači da želja odbornika nije ideološke, već praktične prirode.
 
Žikić je rekao i da će u pregovore o novoj vlasti biti uključena i odbornička grupa koja se „odcepila“ od SPS, odnosno PUPS i JS.
 
Sve u svemu, gledaoci nisu mogli da od izjave gostiju zaključe koliko je blizu nova koalicija, mada je, čini se, ključnu rečenicu izgovorio Aleksandar Jakšić čime je zapravo stavio do znanja da je SNS i te kako učestvovao u vlasti. Bar kada je reč o “operativnosti”. On je napomenuo da je i SNS učestovao u uređenu grada. što se moglo protumačiti jedino kroz  angažovanje Milinka Živkovića (SNS), jednog od glavnih saradnika predsednika G17 u Boru i generalnog direktora RTB, Blagoja Spaskovskog, u svim većim projektima, kao što su Zoološki vrt, Hotel jezero…
 
A šta kaže opozicija
 
Foto: IST Media

 
Predrag Balašević VDSS: Ni sa kim nismo razgovarali o podršci večini, ali ako do toga i dođe, mi hoćemo da to bude na novim principima. Smatram da treba doći do promene vlasti, ali otimanje odbornika, kao što je to slučaj SPS, nije način.
 
 
Foto: Bor-grad info
Dragan Marković DSS: Potrebno je prekomponovanje vlasti, ali je do sada bilo samo nezvaničnih razgovora. DSS u novoj koaliciji može učestvovati tek ako nova vlast prestane da krši zakon, da se obelodani ko je sve dobio posao po partiskoj liniji i da se otrkiju afere koje prate sadašnju vlast.


http://www.istmedia.rs/o-promeni-vlasti-u-boru-odlucuje-beograd/

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.