Novi Pazar, odbijen izveštaj vatrogasno-spasilačke jedinice

Izvor: RTS, 29.Sep.2018, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Pazar, odbijen izveštaj vatrogasno-spasilačke jedinice

Štab za vanredne situacije Novog Pazara odbio da usvoji izveštaj vatrogasno-spasilačke jedinice povodom požara koji se jutros desio u zgradi "Bor" u naselju Jošanica u kojem su izgubljena dva života.
"Izveštaj (Vatrogasno-spasilačke jedinice koja deluje pri Ministarstvu unutrašnjih poslova) nije usvojen, jer se nije slagao sa izjavama svedoka iz Gradske uprave i iz javnih preduzeća i izjavama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << građana koji su bili na licu mesta da dobrovoljno pruže pomoć. Konstatovano je da vatrogasno-spasilačka jedinica nije dovoljno opremljena", rekao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije Naser Crnovršanin.

Crnovršanin se posebno osvrnuo na to da je nadležno ministarstvo odgovorno za opremanje vatrogasno-spasilačkih jedinica.
"Ono što je najznačajnije, lokalna samouprava nije nadležna da oprema, obučava i reaguje kad se dese požari. To je po zakonu o Zaštiti od požara isključiva nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, odnosno vatrogasaca... Ne možemo od Gradske uprave da pravimo vatrogasnu službu, grad hoće da radi ono što može po zakonu", rekao je Crnovršanin.
Gradski većnik Fevzija Murić rekao je da članovi štaba nisu mogli da se pomire sa činjenicom da nije moglo da se reaguje bolje. 
"Izveštaj vatrogasno-spasilačke jedinice nije usvojen. Kroz sve diskusije je konstatovano da ta vatrogasna nije u mogućnosti da efikasno deluje, jer nije opremljena adekvatno. Neophodno je da Ministarstvo unutrašnjih poslova, kojem ona i pripada, preduzme hitne mere kako bi se kvalitetno i moderno opremili. Neophodno je da ljudi koji se zapošljavaju budu psihički i fizički jaki kako bi mogli adekvatno da odgovore na ovakvu situaciju", rekao je Murić.
Istakao je da su mnogi građani, ne čekajući da dođu vatrogasne ekipe, reagovali i izvlačili ljude i istakao da bi "tragedija možda bila i veća da komšije nisu izvukle bar desetak pokretnih i nepokretnih stanara".
Na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije doneta je odluka o formiranju delegacije koja će razgovarati sa ministrom unutrašnjih poslova i upravnikom za vanredne situacije, kako bi se razgovaralo o ovoj jedinici i situaciji.
U požaru koji se jutros desio u zgradi "Bor" u naselju Jošanica stradale su dve osobe, a osam je povređeno.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi Pazar traži da MUP hitno opremi vatrogasce u tom gradu

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Sep.2018

Član Gradskog veća Novog Pazara Fevzija Murić izjavio je večeras da Štab za vanredne situacije nije usvojio izveštaj Vatrogasno-spasilačke jedinice o gašenju požara u stambenoj zgradi "Bor" u kojem su dve osobe stradale, a osam povređeno..."Na sednici je konstatovano da vatrogasci nisu u mogućnosti...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Novi Pazar: Štab za vanredne situacije odbio izveštaj vatrogasaca

Izvor: Danas, 29.Sep.2018

Štab za vanredne situacije Grada Novog Pazara održao je vanredne sednicu nakon požara koji se jutros desio u zgradi Bor u naselju Jošanica u kojem su izgubljena dva života. Članak Novi Pazar: Štab za vanredne situacije odbio izveštaj vatrogasaca se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.