15 godina se zna za sporne ugovore - niko kriv

Izvor: B92, 03.Sep.2017, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

15 godina se zna za sporne ugovore - niko kriv

Bor -- Rukovodstvo Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor je sa grčkom firmom Mitalineos sklopilo više štetnih ugovora sa ozbiljnim posledicama po borsku kompaniju.

Меđutim, i pored najave da će se zatražiti krivci, do danas niko nije pozvan na odgovornost.

Grupa stručnjaka u RTB-u, ocenila je na jednom od sastanaka 2001. godine da je ugovor potpisan tri godine ranije između RTB-a i grčkog trgovca koncentratom bakra Mitilineosom, u vreme vladavine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Slobodana Miloševića "ozbiljno doveo u pitanje dalji pravni i poslovni subjektivitet RTB-a".

Kako je ove nedelje saopštio Mitilineos, međunarodni arbitražni sud presudio u korist te grčke firme koja je pre više od 20 godina isporučila koncentrat bakra, ali nikad nije dobila nazad prerađenu sirovinu.

Međunarodni arbitražni tribunal, naveo je Mitilineos, presudio je da država Srbija toj grčkoj kompaniji plati odštetu 40 miliona dolara.

Povod za višegodišnji arbitražni postupak je to što je RTB Bor uvezao koncentrat bakra, preradio ga, ali ga nikad nije poslao Grcima. Reč je o količini od 4.000 tona bakra, dobijenih topljenjem te sirovine.

Navodno je, kako piše Politika, tokom 2000. godine taj bakar iskorišćen za isplatu plata radnicima basena.

Eksperti RTB-a su, međutim, 2001. godine od tadašnjeg rukovodstva, koje je takođe sklopilo jedan ugovor sa Mitilineosom, zatražili odgovor "ko je preuzeo odgovornost o metalurškom iskorišćenju ovog koncentrata koje je mnogo veće od mogućnosti", zbog čega RTB, vezan ugovorom sa Mitilineosom, isporučuje bakar iz sopstvenih sirovina.

Zatražen je i odgovor na pitanje "ko je i u čije ime ugovorio znatno nižu cenu topioničke prerade koncentrata bakra od cena na svetskom tržištu i ko je preuzeo obavezu da se na jednoj toni proizvedenog bakra iz sirovine Mitilineosa, RTB obaveže da istom kupcu iz sopstvenih sirovina izveze jednu tonu bakra".

Odgovor nikada nije stigao, niti je iko pozvan na odgovornost, a li nije bilo jasno da li zahtev za utvrđivanje odgovornosti odnosi samo na tadašnje funkcionere RTB Bor, ili i na funkcionere bivšeg režima koji su u sklapanju ugovora posredovali.

Vlasnik Mitilineosa, Evangelos Mitilineos, negirao je lične veze sa Slobodanom Miloševićem, uprkos optužbama da je bio njegov domaćin na letovanju u Grčkoj, njegov čest gost u Beogradu i posrednik pri različtim poslovima, i da je povremeno bio na usluzi Miloševićevom sinu Marku.

Holding Mitilienos je u drugoj polovini devedesetih zaključio nekoliko dugoročnih ugovora o kupovini obojenih metala ili zakupu proizvođača iz bivših jugoslovenskih i bivših sovjetskih republika, trudeći se da postane najveći isporučilac te robe u jugoistočnoj Evropi, ali i šire.

Ugovori su obično predviđali da Mitilineos snabdeva prerađivače koncentratom obojenih metala, i da zatim po fiksnoj ceni od njih preuzima finalni proizvod, koji sam dalje prodaje.

Stručnjaci RTB su 2001. godine tvrdili kako je ugovorom Mitilienos dobio prioritet u budućoj privatizaciji kombinata bakra u okviru mogućnosti koje nudi zakon o privatizaciji vlasništva, tradicionalno jednog od najvećih evropskih proizvođača bakra.

RTB je čak preuzeo obavezu da bez prethodne pismene saglasnosti grčkog holdinga "neće dati bilo kakvu hipoteku na svoju imovinu i opremu" niti će se "konsolidovati ili udružiti sa bilo kojom drugom kompanijom".

U poređenju sa tim ključnim stavkama, član prema kojem je Mitilineosu "dat prioritet na isporuke bakra ako bi RTB smanjio proizvodnju", deluje gotovo dobroćudno, rekao je Beti jedan ekspertski izvor.

Direktor kompanije Mitilineos je u julu 2002. godine, prilikom posete Boru, izjavio da je ta firma zainteresovana za privatizaciju RTB-a, ali u to vreme nije dao nijednu konkretnu ponudu za kupovinu delova tog preduzeća.

Mitilineos je tada kazao da od RTB-a potražuje oko 23 miliona dolara, a da je od te sume do sada metalom izmireno između dva i tri miliona dolara.

On je istakao da u naplati potraživanja kompanija "Mitilineos vodi računa da ne nanese štetu RTB-u".

Tadašnji direktor RTB-a, Borivoje Stojadinović je kazao da su svi dogovoreni poslovi sa Mitilineosom u 2002. godini urađeni, i da je grčki partner pomogao RTB-u subvencijama za nabavku rezervnih delova i repromaterijala.

Grčka kompanija je godinu dana kasnije najavila da uskoro treba da bude potpisan sporazum o strateškom partnerstvu, ali do toga nikada nije došlo.

Mitilineos je 2005. godine podneo tužbu protiv Republike Srbije zahtevajući isplatu dugovanja koja prema toj firmi ima RTB. Kako je tada rekao Betin izvor, Mitilineos je od RTB-a na osnovu poslovnih aranžmana sa borskom kompanijom potraživao 16 miliona dolara i 4.000 tona bakra, čija je cena oko 19 miliona dolara.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.