MANITE SE AMFITEATRA, OTKLJUČAJTE HOTEL „JEZERO“

Izvor: MC Bor, 13.Sep.2010, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MANITE SE AMFITEATRA, OTKLJUČAJTE HOTEL „JEZERO“

Autor: B.Filipović
Da li je nedavna izjava  prvog čoveka RTB-a Bor i prvog na listi Ujedinjenih regiona Srbije na proteklim vanrednim izborima u gradu ( i opštini) bakra ( osnivačka Skupština Ljajićevog SDP-a) o gradnji nekakvog amfitetra ozbiljna ili nije, u ovom času je - besmislena. I u budućnosti je, sem što je lepa zamisao, takav projekat teško ostvarljiv. Da je reč >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << i o skromnoj letnjoj pozornici , pa ne bi bilo lako izvesti takav  poduhvat u gradu sa 6.000 nezaposlenih i najmanje 2.000 tehnoloških viškova u kombinatu bakra. Jedino ako se mislilo da se svi oni „uguraju“ u taj prostor i  strogo po „G-sistemu“ edukuju ili, pka, gledaju predstave vezane za bolji život koji tek treba da nam se  navodno relativno brzo dogodi.
Ovoj zemlji, ovom narodu i ovoj posve napaćenoj opštini, dosta je obećanja. Poslednja tri meseca otkako su izbori završeni., sem Mrkonjićevog većma započetog kružnog toka na iskraju grada, ništa drugo nije ni pipnuto. „Kapija Bora“ trune na očigled cele države i dušebrižnika koji se kao po pravilu javljaju u vreme izbornih kampanja. Posle zaćute, sklone se i zaklone veštim marektinškim manervima. Bez ikakve loše namere, pitanje glasi: Zašto se bivši drug Spaskovski, i ne samo on ( nije valjda on jedini koji razmišlja o ovoj opštini ) snažnije nezainteresuju recimo za hotel „Jezero“ i celo Borsko jezero koje je ionako u vlasništvu RTB-a. Ono, prelepo zeleno jezero, godinama propada. Hotel „Jezero“ šest godina je pod ključem . Lopovi odnose i deo po deo bakarnog krova. Bruka. Sramota. Kao da nikog živog nema. I zakon štiti društvenu imovinu od propadanja. Po tom istom zakonu vlasnik, čitaj RTB Bor, morao bi da bude kažnjen. U vreme kada je Anđelko Urbanović, poznatiji kao Aca, ali i pre i posle nejga, „komandovao“ Jezerom, bilo je oko sto zaposlenih sa sezoncima. Ostvarivana je višemilionska čista dobit. Dolazila je cela bivša „juga“ i još mnogo ostalog sveta u ovaj kraj i divilo se raskošnoj lepoti Jezera i okoline. Pa, zašto ja sagrađeno više od 2.000 vikendica i kuća na tom prostoru ako nije zbog Jezera. Tako ptijatan ambijent i rajski uslovi za ribolov, motonautičke sportove, rekreaciju, odmor, retkose susreću. Jezero je privlačilo i „upućivalo“ turiste na Brestovačku banju i Zlotske pećine, na Dubašnicu i Crni vrh, na Bor sa najdubljim rudarskim površinskim kopom u Evropi... Sve je to zaboravljeno. Čak su i umetnici dobijali inspiraciju u okrilju Jezera. Vratiti Borskom jezeru  samo stari sjaj, - kakvi tetari i amfitetri – bio bi ogroman dobitak za zelu Timočku krajinu. Nije to teško. Izgovor da se čeka privatizacija, nije doborodošao. Ukoliko se bolje „našminka“, bolje će se i prodati.
Kada gospoda politička i sva ostala shvati šta je i zašto je Jezro prioritet, a ne neke nove izmišljotine i politikanske magluštine, lakše će se krenuti napred . Mada je neosporno da je prvi uslov svih uslova, veća proizvodnja bakra i pozitivno poslovanje RTB-a. Ukoliko je ova priča i od ranije poznata, a jeste, zašto onda ne uredimo bar jednu valjanu stvar i pohvalimo se na sva zvona. Niko ne bio protiv takvog stila rada. A propadanje Jezera, „Kapije Bora, „Jelen-Hajata“, motela  „Pećina“ u Zlotu i još niz objekata i zdanja, najviše govori o tome kako radi i kako se neodgovorno ponaša aktuelna vlast. I ona ranije, a daj Bože da ova današnja ne bude gora! Upropastiti take graditeljske i prirodne bisere, ne brinuti o njima, greh je koji generacije neće oprostiti. A ni Svevišnji...
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.