Kinezi preuzeli i kompaniju koja istražuje zlato u Boru

Izvor: Mondo, 29.Dec.2018, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi preuzeli i kompaniju koja istražuje zlato u Boru

Kineska kompanija Ziđin, koja je novi većinski vlasnik RTB Bor, postala je i novi vlasnik kanadske kompanije Nevsun koja ima pravo istaraživanja nalazišta bakra i zlata u Srbiji.

Foto: Mondo/ Goran Sivački

Kineska komanija, naime, saopštila je danas da je ponuda za kupovinu svih emitovanih akcija i akcija u opticaju kompanije Nevsun bila uspešna.

Kineska kompanija preuzima RTB >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Bor

Nevsun se, inače, bavi preradom teških metala i u Srbiji posluje preko kompanije Rakita eksplorejšn.

Trenutno Nevsun realizuje projekat Čukaru Peki u Boru, a reč je o nalazištu bakra svetske klase.

Akcionari Nevsuna su do krajnjeg roka, a to je bio 28. decembar, prodali skoro 90 odsto od ukupnog broja akcija kompanije, a Ziđin je, preko svoje podružnice, preuzeo sve deponovane akcije i za njih će platiti 1,66 milijardi američkih dolara.

"Veoma smo zadovoljni što smo kupili Nevsun i nastavićemo da održavamo čvrsto opredeljenje kompanije u primeni bezbednih, efikasnih i održivih praksi u rudarstvu", izjavio je Cen Fjinghe, predsednik kompanije Ziđin, dodajući da ta kompanija u okviru projekta Čukaru Peki namerava vrlo brzo da razvije Gornju zonu i uvede je u proizvodnju što pre.

Ziđin je, inače, produžio period koji je na raspolaganju akcionarima Nevsuna da ponude svoje preostale akcije u okviru ponude za 10 dana, do krajnjeg roka koji ističe 7. januara 2019. godine, po istoj ceni, navodi se u saopštenju za medije, gde se navodi i da prema preliminarnoj ekonomskoj studiji vrednost ležišta kod Bora procenjuje se na oko sedam milijardi dolara.

Kao olakšavajuća činjenica navodi se, da bi blizina pogona za preradu rude u RTB Boru, kao i nova, najsavremenija topionica izgrađena u krugu tog preduzeća, dodatno uticali na niže cene vađenja i prerade rude iz ležišta Čukaru Peki.

Kako se navodi, od eksploatacije rudnika država Srbija ubirala bi pet odsto neto prihoda takse za korišćenje mineralnih sirovina i dodatnih 15 odsto na ime poreza.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Kinezi preuzeli i kompaniju koja istražuje zlato u Boru

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Dec.2018

Kineska kompanija Ziđin, koja je novi većinski vlasnik RTB Bor, postala je i novi vlasnik kanadske kompanije Nevsun koja ima pravo istaraživanja nalazišta bakra i zlata u Srbiji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.