Kineski gigant preuzima RTB Bor!

Izvor: Mondo, 31.Avg.2018, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski gigant preuzima RTB Bor!

Kineska kompanija "Zijin Mining Group" izabrana je za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena "Bor", saopšteno je danas na konferenciji u Vladi Srbije.

Foto: Tanjug/Kabinet predsednice Vlade/Slobodan Miljević

Vest o izboru strateškog partnera saopštio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da će izbor strateškog partnera za RTB Bor imati ogoroman značaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << za ne samo Bor i Srbiju i da je reč o ogromnom investicionom novcu koji će značiti preporod celog Borskog okruga.

RTB: Otvorene ponude, Kinezi i Rusi ostali u trci

Kompanija "Zijin" jedan je od najvećih kineskih proizvođača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude.

U devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu.

Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra, dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra.

Pravo na podnošenje prijava za izbor strateškog partnera imale su kompanije koje se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala s prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

Minimalni prag za dokapitalizaciju RTB je postavljen na 350 miliona dolara, ali na ovom tenderu nisu važne samo pare, već i vlasnički udeo koji će strateški partner preuzeti za taj novac, odnosno, da li će država ostati većinski vlasnik uz obavezu novog partnera da dovede novi menadžment, ulaži u osavremenjivanje proizvodnje, zadrži i poveća broj zaposlenih.

Očekuje se da će ugovor biti potpisan u septembru dok bi strateški partner operativno upravljanje kompanijom RTB "Bor" mogao da preuzme početkom 2019. godine.

Tenderske uslove ispunile su dve od tri pristigle ponude, kineski gigant "Zijin" i ruski "Ju gold" dok kanadska kompanija "Dajmond filds" nije ispunila neophodne uslove.

Vlada Srbije je 18. jula objavila tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen "Bor".

Rudarstvo trenutno doprinosi BDP-u od 0,9 do jedan odsto, a cilj je da se podigne na čak pet odsto.

Takođe, samo RTB Bor trentno doprinosi BDP - u zemlje 0,8 odsto.

RTB Bor više od 100 godina kopa i topi rudu bakra, a u borskoj topionici proizvode se katodni bakar i plemeniti metali visokog kvaliteta.

Proizvodnja bakra počela je 1903. godine i to na lokalitetima Bora i Majdanpeka, a resursi borskog i majdanpečkog rudarstva su neiscrpni jer dosad nije iskorišćena ni njihova polovina.

Overene geološke rudne rezerve iznose oko 1,38 milijardi tona rude i sadrže oko 5,1 milion tona bakra, 202 tone zlata i 1.477 tona srebra.

Potvrđeni resursi, sa prosečnom godišnjom eksploatacijom 26 miliona tona rude, garantuju proizvodnju bakra u narednih 50 godina.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kinezi preuzimaju RTB Bor, za 63% udela ponudili 1,46 mlrd dolara!

Izvor: B92, 31.Avg.2018

Beograd -- Kineska kompanija Ziđin (Zijin) dostavila je biznis-plan od milijardu i 460 miliona dolara, zatraživši 63 odsto vlasništva u RTB Bor...Ministar energetike Aleksandar Antić objasnio je da je ova kineska kompanija dostavila najbolju ponudu, ponudivši obavezujući biznis-plan u iznosu od...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.