Kinezi postaju vlasnici 65 odsto RTB Bor, uložiće 1,26 milijardi dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2018, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi postaju vlasnici 65 odsto RTB "Bor", uložiće 1,26 milijardi dolara

Kineska kompanija "Zijin Mining Group" koja je danas izabrana za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" uložiće 1,26 milijardi dolara u RTB, rekao ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Antić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da kompanija "Zijin Mining Group" pored 1,26 milijardi dolara ulaganja, ima obavezu investiranja i 350 miliona dolara za dokapitalizaciju, a da će kineskoj kompaniji pripasti 65 odsto vlasništva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u "Boru".

Kineska kompanija se obavezala, rekao je Antić da sačuva 5.000 radnih mesta i investirati 200 miliona dolara za rešavanje istorijskih dugova čije je pokrivanje predviđeno UPPR-om (unapred pripremljen plan reorganizacije).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da će izbor strateškog partnera za RTB Bor imati ogroman značaj za ne samo Bor već i celu Srbiju i da je reč o ogromnom investicionom novcu koji će značiti preporod celog Borskog okruga.

Kompanija "Zijin" jedan je od najvećih kineskih proizvođača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude.

U devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu.

Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra, dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra.

Pravo na podnošenje prijava za izbor strateškog partnera imale su kompanije koje se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

Resursi garantuju proizvodnju bakra u narednih 50 godina

Proizvodnja bakra počela je 1903. godine i to na lokalitetima Bora i Majdanpeka, a resursi borskog i majdanpečkog rudarstva su neiscrpni jer dosad nije iskorišćena ni njihova polovina.

Overene geološke rudne rezerve iznose oko 1,38 milijardi tona rude i sadrže oko 5,1 milion tona bakra, 202 tone zlata i 1.477 tona srebra.

Potvrđeni resursi, sa prosečnom godišnjom eksploatacijom 26 miliona tona rude, garantuju proizvodnju bakra u narednih 50 godina.

Minimalni prag za dokapitalizaciju RTB je postavljen na 350 miliona dolara, ali na ovom tenderu nisu važne samo pare, već i vlasnički udeo koji će strateški partner preuzeti za taj novac, odnosno, da li će država ostati većinski vlasnik uz obavezu novog partnera da dovede novi menadžment, ulaže u osavremenjivanje proizvodnje, zadrži i poveća broj zaposlenih.

Očekuje se da će ugovor biti potpisan u septembru dok bi strateški partner operativno upravljanje kompanijom RTB "Bor" mogao da preuzme početkom 2019. godine.

Tenderske uslove ispunile su dve od tri pristigle ponude, kineski gigant "Zijin" i ruski "Ju gold" dok kanadska kompanija "Dajmond filds" nije ispunila neophodne uslove.

Na tenderu za izbor strateškog partnera za RTB Bor do 20. avgusta, kada je istekao rok zainteresovanim kompanijama za ponude, sedam kompanija je otkupilo tendersku dokumentaciju.

Među njima su bile tri ruske kompanije, jedna kineska, jedna turska, makedonski rudnik i jedna srpska kompanija.

Interesovanje za RTB je pre tendera pokazalo 11 kompanija iz Rusije, Kine, Kanade, Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum.

U užem krugu za izbor strateškog partnera našla se Ruska rudarska kompanija "Ju gold" osnovana 1976. godine, koju je tokom procesa privatizacije kupio ruski milijarder Konstantin Strukov.

"Ju gold" u Rusiji ima sedam rudnika zlata i u toj delatnosti je među tri najveće ruske kompanije.

Sve kompanije su za otkup tenderske dokumentacije morale da izdvoje 10.000 dolara, a preduslov za razmatranje ponuda je bila uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od milion dolara.

RTB ukupno zapošljava oko 5.000 ljudi, a indirektno još 20 hiljada porodica.

Vlada Srbije je 18. jula objavila tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen "Bor".

Rudarstvo trenutno doprinosi BDP-u od 0,9 do jedan odsto, a cilj je da se podigne na čak pet odsto.

Takođe, samo RTB Bor trenutno doprinosi BDP - u zemlje 0,8 odsto.

RTB Bor više od 100 godina kopa i topi rudu bakra, a u borskoj topionici proizvode se katodni bakar i plemeniti metali visokog kvaliteta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

I ZVANIČNO Kinezi preuzimaju RTB Bor

Izvor: Blic, 31.Avg.2018

Kineska kompanija "Zijin Mining Group" preuzima RTB Bor, potvrdio je danas ministar energetike i rudarstva Srbije Aleksandar Antić.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.