IPARD –  Novi javni poziv

Izvor: MC Bor, 26.Okt.2018, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IPARD –  Novi javni poziv

Bor, Zaječar, 23.10.2018. Saša Stamenković, dipl. ing. polj.
Raspisivanjem javnih poziva za dodelu podsticajnih sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske Unije , takozvanog IPARD II programa, naša zemlja je ušla u novu eru razvoja poljoprivrede.

Ovih dana je raspisan i treći javni poziv (ukupno četvrti) u okviru takozvane mere 1 koja obuhvata primarnu poljoprivrednu proizvodnju, a prema kome će  nešto više od 3 milijarde dinara biti potencijalno >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << iskorišćeno za razvoj poljoprivrede. Sredstva po ovom konkursu namenjena su izgradnji i opremanju objekata u okviru takozvanih sektora mleka, mesa, kao i voća i povrća.

Podnošenje zahteva za odobravanje projekta Upravi za agrarna plaćanja traje od 1. novembra ove, do 9. januara naredne godine.
Prilikom konkurisanja, prema postojećem pravilniku, proizvođač dostavlja poslovni plan, popis pokretne i nepokretne imovine na dan 31. decembar prethodne godine, kao i dokaz o obrazovanju ili iskustvu u poljoprivredi (diplomu o stečenom obrazovanju, ugovor o radu na poslovima poljoprivrede, i sl…), uverenja o plaćenom porezu. Preduzetnici dostavljaju i bilanse stanja i uspeha, odnosno poreske bilanse.
Ukoliko se investira u obnovljive izvore energije, treba dostaviti studiju izvodljivosti ili studiju opravdanosti u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja.

Kod investicija u izgradnji i opremanju objekata dostavlja se i izvod iz katastra nepokretnosti sa kopijom plana. Proizvođač  koji nije vlasnik zemljišta dostavlja i ugovor o zakupu  sa rokom važenja od najmanje 10 godina.
Za investicije u izgradnju objekata dostavlja se i projekat za građevinsku dozvolu, idejni projekat, odnosno projekat za izvođenje u skladu sa zakonom, kao i građevinska dozvola, odnosno rešenje za izvođenje radova.
Prema aktuelnom pravilniku, donja granica vrednosti investicije je 5.000 €, a gornja  milion i po evra. Procenat povraćaja novca iznosi od 60-80% u slučaju da se radi o investicijama u zaštitu životne sredine.
U okviru IPARD II programa, Evropska unija obezbeđuje 75% sredstava, ostatak Republika Srbija.
Stručnjaci procenjuju da će pored 175 miliona evra IPARD-a biti privučeno još oko 450 miliona ostalih investicija u srpsku poljoprivredu, bez obzira na složenu proceduru prilikom apliciranja.
Na prethodne konkurse za dodelu sredstava iz ovog programa stiglo je 502 prijave, dodeljena su sredstva u visiini od 3 miliona evra. Poljoprivrednici su konkurisali po pojedinačnoj prijavi za investicije u vrednosti od 200 hiljada do 77 miliona dinara.
Bez obzira da li će sredstva iz IPARD programa biti u potpunosti iskorišćena, bitno je napomenuti da se uvođenjem novih standarda u agraru otvaraju vrata desetostruko većim evropskim fondovima za razvoj ove, strateški značajne oblasti, nakon pristupanja naše zemlje zajednici evropskih naroda.
Inače, do kraja godine Uprava za agrarna plaćanja treba da raspiše još jedan javni poziv za takozvanu meru 7, koja će omogućiti investiranje u oblast ruralnog turizma.
Tekst je nastao u okviru Projekta „AGROINFO“ sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 
 
 

Pogledaj vesti o: Bor,   Zaječar,   Evropska Unija

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.