I mali Rusi vole Tamo daleko

Izvor: Večernje novosti, 22.Jul.2015, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I mali Rusi vole "Tamo daleko"

HUMANITARNA organizacija "Naša Srbija", u tradicionalnoj 15. "Školi prijateljstva" okupila je ovog leta na Tari 200 devojčica i dečaka iz srpskih enklava na Kosovu i Metohiji, Subotice, Paraćina, Ljubovije, Crne Gore i Makedonije.U ovoj svojevrsnoj školi drugarstva kao specijalni gosti borave deca iz Rusije, čiji dolazak treću godinu zaredom organizuje Sinod Ruske pravoslavne crkve, kao i mališani iz ratom zahvaćenih područja Novorusije, Donjecka i Luganska. U prelepom ambijentu kompleksa >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << hotela "Beli bor" Vojne ustanove "Tara" prvi put pridružili su im se i mališani iz Bugarske okupljeni oko Nacionalnog udruženja "Rusofili"."Škola prijateljstva" zasniva se na obrazovno-vaspitnim, kreativnim i sportskim radionicama, čiju okosnicu čini program "Srpski kod". Cilj projekta je doprinos stvaranju jedinstvenog kulturnog i duhovnog prostora za srpski narod koji živi u regionu, kao i jačanje prijateljskih veza sa narodom Rusije.- Ovde je lepo, a kod nas u Donjecku se zimus pucalo i često smo išli u skloništa. Sad je i tamo mirno - priča nam Georgij Petefijev (12), koji je za nekoliko dana naučio da se na srpskom predstavi.Ana Grujić iz "Naše Srbije", koja vodi kreativne radionice, kaže da deca s jednakom pažnjom uče o ruskom knezu Vladimiru koji je primio pravoslavlje, o Nemanjićima i Svetom Savi, o srpskim i ruskim junacima, naučnicima, vladarima. Mali Rusi posebno vole da pevaju srpske pesme "Tamo daleko" i "Gusta mi magla padnala", a srpska deca rusku pesmu "Tonkaja rjabina". IZLOŽBADIREKTOR Ruskog instituta za strateška istraživanja dr Leonid Rešetnjikov je povodom Dana srpsko-ruskog prijateljstva u holu hotela "Beli bor" otvorio izložbu "Srbija u Velikom ratu 1914", rekavši da su u tom sukobu Srbija i Rusija bile zajedno, kao što su i uvek zajedno.
Pogledaj vesti o: Subotica,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropljani volontiraju u "Košnici"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2015

Udruženje građana "Košnica" je i ove godine, jedanaesti put, organizovalo dečiji sportsko-ekološki kamp "Košnica prijateljstva" na Begečkoj jami za decu bez roditelja ili roditeljskog staranja, kao i za decu iz socijalno ugroženih porodica...Ove godine u kampu borave mališani iz "Dečijeg sela"...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.