Deca rudara na krovu Srbije

Izvor: TvojPortal.com, 15.Dec.2011, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca rudara na krovu Srbije

Izvor:MC Bor U Opštini Boljevac sve čine da već na proleće započne obnova ruiniranih rudarskih kuća i celog mesta kako bi se s novim investicijama vratio život u nekadašnje veliko, bogato rudarsko naselje Rtanj, mistična planina i krov Srbije, središte nekadašnjeg čuvenog rudnika kamenog uglja, danas je usamljeno, s naseljem u kome živi 20, najviše 30 duša. Daleke 1929. godine u bogatom i savremenom rudarskom mestašcu živelo >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << je 2.000 ljudi.


Hoće li Rtanj, 200 kilometara udaljen od Beograda, između Sokobanje i Boljevca, s najvišim vrhom Šiljak 1.565 metara odakle vidik puca na Savu i Dunav, potom na Kopaonik, Suvu i Staru planinu, s retkim prirodnim lepotama i čuvenim rtanjskim čajem,  ponovo oživeti, pitanje je koje odavno zaokuplja pažnju.

-Rtanj će već na proleće postati malo gradilište. Tamo je već „Milenijum grupa“ iz Beograda s turističkom ponudama, ali je to nedovoljno, pa smo rešili da dovedemo investitore i, uz pomoć Boljevca, preuredimo napuštene kuće i ceo kraj  učinimo atraktivnijim za goste iz zemlje i sveta. Mnogi će poželeti i da se vrate ili započnu život na Rtnju. U nekliko zgrada vratili su se penzionisani rudari ili njihova deca i unuci iz Beograda, Bora, Kruševca i oni tu provode leto. Ipak, ostalo je niz kuća i  objekata prepuštenih zubu vremena. Sve ćemo preurediti, dovesti inestitore koji će uložiti u ekološke projekte-kaže dr Nebojša Marjanović, predsednik Opštine Boljevac.
Milenijum grupa je obnovila motel i nekadašnji pionirski dom. Ukupno je 60 postelja koja su uvek zauzete. Uređen je prostor oko motela, gosti su zadovoljni domaćom hranom i čistim vazduhom, stazama za šetnju, sportskim terenima.



-Za Novu godinu imaćemo 300 gostiju.  Da je i hiljadu mesta bilo bi malo. Ukoliko se obnovi preostalih, ruiniranih 50,60 objekata, dolaziće kao nekad đačke ekskurzije, planinari, izviđači, berači lekovitog bilja, lovci, ali i oni koji veruju u vanzemaljska bića na Rtnja i ostale čudne pojave u ovom kraju-podseća  Nebojša Gajić, rukovodilac Turističko-ugostiteljskog komleksa Rtanj.
Dr Marjanović neće da otkrije sve poslovne tajne. Ubeđen je da će već na proleće na ulazu u naselje nići prve ekološke kuće kakvih nema nigde u Srbiji. Biće to hit i za Evropu. Istovemeno uređivaće se naselje koje će u bliskoj budućnosti postati istraživački centar kako bi se brže krenulo u iskorišćenje nemalih prirodnih resursa celog  područja.
-Do pre dve godine ovde je bio izbeglički kamp. Sada je moguće sve te kuće obnoviti, vratiti otvoreni bazen, ponovo podići veliki park sa 150 vrsta drveća i ukrasnog šiblja, otvorićemo muzej Rudnika Rtanj, jedinstven u svetu. Bitno je i da se dograđuje i proširuje put Zaječar-Paraćin -naglašava dr Marajanović podsećajući da je rudnik uglja na ovim prostorima otvoren 1902. i da je radio i prvih godina nakon Drugog svetskog rata. U rudniku je, primerice, 1923. godine radilo oko 600 rudara koji su godišnje davali pet do deset odsto ukupnog uglja u Srbiji.
Kapelica na vrhu Rtnja
Na vrhu Rtnja nalaze se ostaci kapelice, posvećene Svetom Đorđu, koju je svom mužu Julijusu Minhu, bivšem vlasniku rudnika kamenog uglja, podigla supruga Greta početkom tridesetih godina 20. veka. Ovu kapelicu su dinamitom razrušili tragaoci za zlatom verujući da se na tom mestu krije ogromno blago.
Gotovo ista kapelica je sagrađena u etno naselju podno Rtnja, ali će Opština Boljevac sve učiniti da se dogradi i ruševina na vrhu planine, jer reč je o svojevsrnoj turističkoj atrakciji i sećanju na prvog vlasnika rudnika.

rtanjrudarska naselja

Nastavak na TvojPortal.com...






Povezane vesti

Izumrlo osam sela

Izvor: Blic, 16.Dec.2011, 03:05

Kuršumlija - U kuršumlijskoj opštini, koja je po površini među pet najvećih u Srbiji, život se iz godine u godinu polako gasi. U ovoj opštini su 92 sela, a u poslednjoj deceniji osam je izumrlo, dok u ostalima živi starije stanovništvo sa preko 60 godina. U selima Vukojevac, Tačevac i Parada...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.