Članovi Nacionalnog saveta Vlaha sa Gradonačelnikom Bora

Izvor: MC Bor, 26.Okt.2019, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Članovi Nacionalnog saveta Vlaha sa Gradonačelnikom Bora

Bor, 25.10.2019.
Sastanak Gradonačelnika i članova Nacionalnog saveta Vlaha u Boru.
„Grad Bor će u narednom periodu izdvojiti dodatna sredstva za finansiranje svih nacionalnih saveta.“ rekao je Aleksandar Milikić tom prilikom.
Predsednik Nacionalnog saveta Vlaha u Republici Srbiji, Novica Janošević istakao: „Od zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << koje nisu članice Evropske unije Srbija ima najliberalniji zakon o nacionalnim manjinama, koji omogućava da se svaki građanin izjasni prema tome kako se kako se oseća, a nacionalnim savetima omogućava nesmetan rad“.
Novica Janošević – Bogat kalendar kulturnih manifestacija usvojio je NSV
Nacionalni savet Vlaha o odnosu sa verskim zajednicama i o Vlaškom govoru
Vlaški jezik u službenoj upotrebi:
CILJEVI U RADU NACIONALNOG SAVETA VLAHA
Očuvanje i afirmacija identiteta Vlaha Srbije;Sloboda izjašnjavanja o sopstvenom identitetu i ostvarivanje manjinskih prava;Vlaški jezik – maternji jezik;Očuvanje i revitalizacija vlaškog jezika i njegovih dijalekata : Braničevsko – homoljskog i Krajinsko – timočkog;Standardizacija i kodifikacija zapisivanja vlaškog jezika – uvođenje vlaškog jezika u službenu upotrebu;Uvođenje vlaškog jezika, istorije, kulture i tradicije u obrazovni sistem Republike Srbije;Promocija i prezentacija Vlaha i njihove kulture drugim nacijama i nacionalnim manjinama kroz medije i kulturno umetničke sadržaje;Podsticanje privredno ekonomskog razvoja krajeva nastanjenih vlaškom populacijom (koji su tradicionalno u lošem ekonomskom položaju);Intenziviranje i poboljšanje odnosa i saradnje Nacionalnog Saveta sa udruženjima i društvima, koja okupljaju Vlahe u zemlji i inostranstvu;Insistiranje na činjenici da je država Srbija domovinska matica Vlaha ;Identifikacija Vlaha, kao državotvornog faktora Srbije. Foto galerija:

Pogledaj vesti o: Bor,   Evropska Unija

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.