BORSKI APSURDI: I OTVORIŠE TOPIONICU „BEZ DNA“…

Izvor: MC Bor, 23.Dec.2014, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BORSKI APSURDI: I OTVORIŠE TOPIONICU „BEZ DNA“…

Bor, 23. decembar
Autor: M.M.
foto: zamedia, arhivski snimak

NIJE tačno gospodine premijeru da se previše kritikuje i da se ne poznaje borska i srpska stvarnmost i isitna o „graditeljskom poduhvatu veka, projektu Nove topionice“, te da su neistomišljenici protiv jedne takve investicije, netačno je da se ne razume šta taj poduhvat treba da znači za ekološku sliku Bora i okoline; neistina je da je današnjim činom navodnog „početka rada“ >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << zaista i počela proizvodnja… Nije bilo posebnog oduševljenja, niti najavljenog prisustva američkog ambasadora, ni nekadašnje ministrke za zaštitu životne sredine dr Zorane Mihajlović, niti mnogih zaslužnih i poznatih Borana ( sindikalac i nadzornik Ljubiša Miljković nije taj i takav!), niti je nekome ovde i danas do izvrtanja istine i rasprava ko jeste a ko nije u pravu. Vaš Blagoje Spaskovski, koga promovisaste u još jačeg direktora i obnovitelja borskih rudnika koje je i sam činjenjem i nečinjenejm urušio, zaledio ih, politički ofrabao, nije ni jutros u lokalnim medijima govorio ni približnu isitnu o stvarnim ekološkim uništetiljima grada bakra. Da Vas ne podsećamo na mnogo štošta što Vam se – očigledno je bar danas – ne bi svidelo. Nego: zašto, premijeru, ne rekoste koliko kasne radovi, koliko je bačeno para u raznorazne gluposti, od sadnje kajsija do današnih gostovanja pevačkih zvezda i neviđenog vatrometa ( to je ta štednja, jel da?), da li je ovo promašena tehnologija, da li će i kada tačno proraditi ova belosvetska skalamerija; jer nije danas lako kupiti koncentrat bakra u belom svetu, još teže je pronaći kvalitet kakav odgovara ovoj tehnologiji. Zar niste čuli da je australlijska tehnologija savremenija za generaciju i bar tri puta jefinija, zar ne znate da je Bor zadužen do grla i da pokušava i dalje da se zadužuje, zar ne vidite i ne čujete za neviđeni kriminal i korupciju u RTB-u, zar je 11 godina restruktiranja malo mnogo vremena, zar?
I pored svih uvažavanja i podrške Vašim stremljenjima ka boljoj budućnosti, ne možemo, mi, obični građani, da verujemo kako ste neobavešteni ili kako pokušavate da nam bacate prašinu u oči, zarad čega i koga? Borsko i majdanepčko rudarstvo je uništeno, potrebno je mnogo novca za obnovu, za onih planiranioh 80.000 tona katodnog bakra godišnje ( pa to je bila osnova svega, to je ta proklamovana strategija!) koja je već trebalo da bude na usluzi novoj topionici. Daj Bože da bude i trećina te količine. Nisu krive poplave, pa to i deca znaju. Odakle nama pare da otvaramo nove rudnike, a topionca se i gradila kako bi najpre prihvatila našu rudarsku proizvodnju. Ako joj je radni vek 20 godina, da li će otplati samu sebe. Kamate na kredite već pristižu, a ona će navodno početi da radu za tri meseca „po ugovoru“. Do juče se pričalo da će to famozno uhodavanje da traje tri do devet, a biće za šest meseci. Svašta smo mi slušali porteklih godina u programima i na stranciama korumpiranih medija protiv kojih se i Vi borite. Da li zasmejavamo narod sa ovakvim vatrometima i pevanjima? A ne čusmo ni jednog stručnjaka u ovoj zemlji o tome kako će nova topionica sa tuđim sirovinama biti profitablina sem Vas i kako je to maltene odlično za našu zemlju!
Ova današnja fešta, sa sve govorancijama, čak i onim delovima gde se uzdiže Vaše ranoranilaštvo, liči na otvaranje velikog magistarlnog puta – bez kretanja vozila. Zašto ne sačekasmo ta još tri meseca i da vidimo i to „čudo“, i taj početak rada. Nije to daleko. Nije li sva ova gužva zbog spašavanja lika i dela Blagoja Sapskovskog od eventualnih iznošenja na čistinu kompenzacionih poslova sa Miroslavom  Bogićevićevićem  i sličnim njemu? ZATO, poštovani premeijeru, nemojte se ljutiti, nismo mi, budite sigurni, oni „žuti“, kad uskoro osvane PRIČA o ogormnoj saradnji Spaksovskog i uhapšenog Bogićevića i najorginalnijoj trgovini bakrom koju je svet video. Ukoliko smatrate da to nije tačno, raspitajte se, kad stignete iz Bora ili, po narodoj, „Šojić-grada“, kod nadleženog državnog organa kojeg nije postavila aktuelna stranka na vlasti. Rekoste da nikog nećete štiti za loša dela ma iz koje stranke bio. E, pa da vidimo. Mi Vam još verujemo.

Nastavak na MC Bor...






Povezane vesti

REAGOVANJA: LAŽNI CAR BLAŽO MALI

Izvor: MC Bor, 24.Dec.2014, 14:02

Bor, 24. decembar. Slobodan Jović, nekadašnji sindikalni aktivista iz Bora poslao nam je reagovanje na naš jučerašnji komentar „Borski apsurdi: I otvoriše topionicu „bez dna“. Poštovani sugrađani, poštovane sugrađanke, poštovani žitelji Bora, Ne bih se usudio da Vam se na ovaj javan...

Nastavak na MC Bor...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.