BOR DOBIO STATUS GRADA

Izvor: MC Bor, 20.Jun.2018, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BOR DOBIO STATUS GRADA

Bor, 20.06.2018.
Na današnjoj sednici Skupštine Srbije, Poslanici doneli odluku da Bor i Prokuplje dobiju status grada. Bor je status grada prvi put dobio 1947. godine, ali je kasnijim zakonima o teritorijalnim organizacijama zemlje predviđeno da bude opština.

Studenka Kovačević, narodna poslanica iz Bora zatražila je status grada za opštinu Bor u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Kao jedna od podnosilaca Predloga Zakona o izmenama i dopunama >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, inicirala je da i Bor uz opštinu Prokuplje po hitnom postupku dobije status grada.

„Unapređivanje statusa naše lokalne samouprave doprineće njenom razvoju i punom korišćenju privrednih, kadrovskih i prirodnih kapaciteta i stvaranju uslova da postane značajan privredni i ekonomski centar u ovom delu naše republike.“napisala je u svom zahtevu poslanica Kovačević. Kompletan tekst Zahteva i obrazloženja možete preuzeti OVDE.
Ovo su sada jedine dve opštine koje kao sedišta Upravnih okruga još uvek nemaju status grada koji pruža znatne prednosti u teritorijanoj organizaciji Republike Srbije. Upravni okrug predstavlja osnovni subjekat administrativne dekoncentracije vlasti i administrativni centar za teritorijalno organizovanje inspekcijskih i drugih službi državnih organa.

U Republici Srbiji, u svim upravnim okruzima, sedišta okruga se nalaze u najvećim jedinicama lokalne samouprave koje imaju status grada. Jedan, od dva u kome nije tako, je Borski upravni okrug koji na području koje obuhvata, nema jedinice lokalne samouprave sa statusom grada. Utvrđivanje statusa grada za opštinu Bore predstavljaće pomoć u stvaranju uslova za više investicija i bolji ekonomski razvoj. Iz borske i prokupačke opštine pojačan je odliv stanovništva, posebno mladih i stručnih ljudi ka centralnim područjima države i dalje van Srbije. To se nepovoljno odražava na pravilan regionalni razvoj zemlje.

Pogledaj vesti o: Bor,   Prokuplje

Nastavak na MC Bor...






Povezane vesti

Prokuplje dobilo status grada

Izvor: JužneVesti.com, 20.Jun.2018

Izglasavanjem novog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, Prokuplje je danas, uz Bor, glasovima 136 odbornika u Narodnoj skupštini dobilo status grada...Tako je inicijativa, koja je pokrenuta još u vreme vlasti DS-a od pre petnaestak godina, a aktuelizovana...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.