60 godina nemaju asfalt, blokirali put u Panteleju i najavili radikalizaciju

Izvor: JužneVesti.com, 17.Jun.2023, 18:06

60 godina nemaju asfalt, blokirali put u Panteleju i najavili radikalizaciju

Građani su blokirali put kod železničke stanice Pantelej, na mestu gde se ukršta Borska ulica i pruga, jer im ulice nisu asfaltirane preko 60 godina. Stanari Neretljanske i okolnih ulica u Nišu, koje se nalaze u blizini Borske ulice, pokrenuli su proteste i prete da će puteve blokirati svakoga dana dok im ulice ne budu bile asfaltirane.

Jedna od organizatora protesta Marija Đorđević navodi da otkako su njihove ulice naseljene, nisu asfaltirane, te će pokušati da preduzmu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << nešto, kako njihova deca ne bi morala da žive u takvim uslovima, narednih 60 godina.

U našem naselju ima još 5 do 6 neasfaltiranih ulica, tako da su i oni na ovoj blokadi, kako bismo krenuli sa protestima, a ukoliko nam ne ponude neko razumno rešenje, nastavićemo sa blokadama svakoga dana - rekla je Đorđević.

Žitelji Neretljanske ulice, prema Marijinim rečima, imaju najviše dece u naselju, koja poslednjih godina ne mogu da se igraju napolju, voze rolere i trotinete. Napominje da u kišovitim peridima bude mnogo bara, a u letnjim prašine, te da je situacija svake godine sve gora.Protest na Panteleju, najavili radikalizaciju; Foto: Nikola Đukić

Puteve ćemo blokirati dokle god nam ne reše problem. Mi smo se sada kao mladi roditelji udružili da konačno uradimo to što su i prethodne generacije pokušavale, ali nisu uspele. Dolazio je i bivši gradonačelnik Bulatović, slikaju se, obećaju i na tome se završi . gradonačelnica je rekla da smo mlado naselje- rekla je Marija Đorđević.

Kao razlog zbog kojih godinama čekaju na asfalt, prema rečima Marije Đorđević su nerešeni pravno imovinski odnosi.

Kada treba da se nešto plaća, onda im ne smetaju kakvi su naši pravno imovinski odnosi, ali kada oni treba da urade svoj posao zbog kojeg primaju platu, onda im je problem. Mi ne tražimo nikakve izmene, već samo da se na postojećoj ulici postavi asfalt - zaključuje Marija.

Protest na Panteleju, najavili radikalizaciju; Foto: Nikola ĐukićGrađani kažu tvrde da dokle god ih gradska vlast bude posmatrala kao građane trećeg reda, oni će protestovati, jer smatraju da jedino tako mogu da reše problem njihovih ulica.

Zoran Rajković kaže da je 1970. godine sazidao kuću tu i da od tada nemaju asfalt.

Ja sam radio u Opštini kao portir i pokušavao sam na sve moguće načine da ih privolim da nam asfaltiraju ulice, ali ni tada kao ni sada gradsku vlast to ne interesuje - kaže Zoran.

I ostali građani na protestu traže svoja prava i najavljuju radikalizaciju.

Ova blokada je poslednje rešenje i nadamo se da nećemo morati da blokiramo autoput koji je nedaleko odavde, naša građanska prava nam i to omogućavaju. Blokira ćemo svakodnevno dok ne reše problem, ovde imamo i malu decu i invalide kojima normalna ulica treba - rekla je građanka.

Jadranka Mojsilović objašjava da je od decembra meseca odlukom Skupštine naše naselje Vinik je prebačeno iz 6. u 4. zonu, samim tim nam je i porez veći.

A nemamo asfaltiran ulicu, mobilijare za decu, kao u Somaliji se igraju u prašini. Mi ne živimo u ulicama nego u sokacima u kojima smećar ili vatrogasno vozilo ne mogu da uđu. Sve materijale, ogreve nosimo viljuškarima do kuća, a porez plaćamo kao da imamo kuće sa bazenima - kaže Jadranka.

Građani navode da im je naselje nastalo 1958. godine a za sutra, u nedelju najavljuju nastavak protesta. Policija je preusmeravala saobraćaj tokom blokade.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.