Za sada trećina kredita za „Gazelu”

Izvor: Politika, 05.Mar.2010, 01:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za sada trećina kredita za „Gazelu”

Evropska investiciona banka će naredne sedmice umesto celokupnog zajma od 33 miliona evra odobriti tranšu od 10 miliona. – Pristizanje ostatka novca zavisiće od ispunjenja Akcionog plana za raseljavanje porodica iz naselja pod mostom

Sva je prilika da evropski bankari ipak neće odobriti povlačenje celokupnog zajma od 33 miliona evra, namenjenog rekonstrukciji „Gazele” saznaje „Politika” uoči zasedanja Komiteta menadžera Evropske investicione banke >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (EIB) zakazanog za početak sledeće sedmice.

Zbog činjenice da most mora pod hitno da se revitalizuje, EIB će „Putevima Srbije” na raspolaganje staviti jednu tranšu, od 10 miliona evra, što je, kako ističu u preduzeću za održavanje saobraćajnica, dovoljno da omogući početak radova. Ostatak novca, i dalje je uslovljen ispunjenjem zahteva iz ugovora o kreditiranju, a nezvanično se saznaje da je neophodno sprovesti preostale odredbe Akcionog plana za raseljavanje porodica iz nehigijenskog naselja, zbog kog je obnova mosta prvenstveno i kasnila.

– Sastanak menadžmenta EIB-a održaće se u ponedeljak, a kada u toku sedmice dobijemo zvanično saopštenje iz centrale banke, moći ćemo da potpišemo ugovor sa glavnim izvođačem, firmom „Štrabag”. Ozvaničenje radova najverovatnije će uslediti do kraja sledeće nedelje – objašnjava naš izvor iz „Puteva Srbije”, uz napomenu da neće biti izmena planirane dinamike radova. S novcem koji je dostupan, krenuće se u obnovu prema ranije izrađenom projektu.

Menadžment EIB-a, prema saznanjima „Politike” nastaviće da prati razvoj situacije oko „ispunjenja uslova” i naknadno će većati o preostalim tranšama zajma. Rok do kada bi celokupna suma mogla postati dostupna neće se znati pre sednice rukovodstva EIB-a, ali je izvesno da će bankari sredstva odobravati u skladu sa napretkom u izvršavanju obaveza. „Lopta” je na taj način vraćena u polje Ministarstva za rad i socijalnu politiku i grada Beograda koji su u avgustu i septembru prošle godine organizovali raseljavanje nehigijenskog naselja pod „Gazelom”. Rome sa prijavom adrese u prestonici grad je izmestio u centre sa stambenim kontejnerima po obodu Beograda, dok je ministarstvo bilo nadležno za zbrinjavanje porodica koje su vraćene u mesta širom zemlje iz kojih su se doselili u nehigijensko naselje. Neispunjeni uslovi, dodaje naš izvor, odnose se kako na Rome razmeštene u Beogradu tako i na porodice vraćene u unutrašnjost.

Javnost do sada nije bila detaljno upoznata sa listom zahteva u vezi sa raseljavanjem, uglavnom je korišćena formulacija o nužnosti poštovanja „međunarodnih standarda” pri zbrinjavanju porodica. Spekulisalo se da se tražilo izmeštanje Roma u kuće od čvrstog materijala, pa čak i da je žiteljima naselja pod „Gazelom” trebalo obezbediti stalno zaposlenje.

Zvaničnici Evropske banke za obnovu i razvoj, koja finansira „paralelni” kredit za rehabilitaciju dela autoputa kroz Beograd, izgradnju obilaznice i obnovu Kružnog puta, tokom nedavne posete Srbiji su istakli da je „većina uslova iz Akcionog plana za raseljavanje ispunjena, ali da postoji određeni broj nerešenih problema koji zahtevaju praćenje situacije”. EBRD je, podsetimo, ipak odobrila svoj kredit u punom iznosu od 80 miliona evra.

M. L.

[objavljeno: 05/03/2010]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dostupan kredit za obnovu "Gazele"

Izvor: B92, 04.Mar.2010, 14:16

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je izjavio da je Gradska uprava dobila potvrdu da je kredit Evropske investicione banke (EIB) od 33 miliona evra "dostupan" za rekonstrukciju mosta "Gazela"... .."Prvi deo sredstava je već odobrila Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj, a sada imamo potvrdu...

Nastavak na B92...

Odblokiran samo deo kredita za Gazelu

Izvor: YU-Build.rs, 05.Mar.2010

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je povlačenje samo dela kredita za rekonstrukciju Gazele i to u iznosu od 10 miliona evra, izjavio je „Blic“ Zoran Drobnjak, direktor JP „Putevi Srbije“. Uprkos tome, ugovor sa izvođačem radova će biti potpisan u petak 12. marta, jer je taj novac...

Nastavak na YU-Build.rs...

"Putevi": Sredstva EIB-a 11. marta

Izvor: B92, 05.Mar.2010

Beograd -- Generalni direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak kaže da će Evropska investiciona banka (EIB) 11. marta odobriti Srbiji 10 miliona evra za most "Gazela"... Kako je Drobnjak precizirao u izjavi agenciji Tanjug, reč je o delu sume od ukupno predviđenih 33 miliona evra kredita za rekonstrukciju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.