Dostupan kredit za obnovu Gazele

Izvor: B92, 04.Mar.2010, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dostupan kredit za obnovu "Gazele"

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je izjavio da je Gradska uprava dobila potvrdu da je kredit Evropske investicione banke (EIB) od 33 miliona evra "dostupan" za rekonstrukciju mosta "Gazela".



"Prvi deo sredstava je već odobrila Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj, a sada imamo potvrdu da je i drugi deo sredstava, od EIB, dostupan i može se koristiti za rekonstrukciju 'Gazele'", rekao je Đilas novinarima u Skupštini grada.

On je kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je Gradska uprava dobila i plan za rekonstrukciju tog mosta od Ministarstva infrastrukture i da gradske službe sada to analiziraju i uskoro će dati svoje sugestije.

Đilas je istakao da svi moraju da budu svesni da će rekonstrukcija "Gazele" u naredne dve godine prouzrokovati velike probleme u saobraćaju prestonice i podsetio da je ideja grada bila da se sa njom počne kada se završi most na Adi Ciganliji ili veći deo obilaznice.

"Možete videti da su restrikcije u saobraćaju predviđene u vreme rada na 'Gazeli’ velike. Ako imate u vidu restrikcije saobraćaja koje će neumitno početi kada počne izrade petlje gde je danas nadvožnjak za Banovo Brdo, kod Sajma, to znači da imate dva jako velika uska grla na velikoj blizini i to se kapilarno širi po celom gradu", rekao je on.

Đilas je naveo da je Beograd uradio sve što je mogao za pripremu rekonstrukcije Gazele, kao što je obnova i povećanje prohodnosti Starog mosta preko Save, rekonstrukcija Savske ulice i ubrzan projekat gradske železnice da bi mogla da počne da radi u ovoj godini.

Obnova Gazele deo je projekta izgradnje obilaznice i obnove autoputa kroz Beograd koji zajedno finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka kreditima u ukupnom iznosu od 160 miliona evra.

Izgrađen 1970. godine, most Gazela od tada nije rekonstruisan. Preko njega dnevno pređe oko 170.000 vozila što je četiri puta više od njegovog projektovanog kapaciteta od oko 40.000 vozila dnevno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.