Voda na česmama ispravna za piće

Izvor: Blic, 30.Maj.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voda na česmama ispravna za piće

Voda sa svih javnih česama u gradu ispravna je za piće, tvrde u „Beogradskom vodovodu". Međutim, u Gradskom zavodu za javno zdravlje apeluju na građane da ne piju vodu sa većine prirodnih izvorišta. Ispravna je jedino na izvorima Hajdučka česma na Košutnjaku, Miljakovačkom i izvorima Svete Petke na Kalemegdanu i kod manastira Rakovica.

Od 26 česama sa izvorskom vodom u Beogradu, samo navedene četiri su bakteriološki i hemijski ispravne. Kvalitet vode na njima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao i na izvoru „Sakinac" na Avali, proverava se dva puta mesečno jer ih koristi veliki broj ljudi. Na ostalim izvorima voda se kontroliše jednom mesečno.

- Najčešće uočavamo prisustvo bakterija u vodi, ali negde je povećana i koncentracija nitrata i hlorida. To se obično dešava zbog sastava tla, ali i nerešenog pitanja kanalizacije i deponija koje se nalaze u blizini - objašnjava dr Dragan Pajić iz Centra za higijenu i humanu ekologiju Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja.

Zavod redovno obavlja fizičko-hemijske i mikrobiološke analize vode, a povremeno i biološke. Rezultate šalju Sanitarnoj inspekciji koja potom daje nalog za postavljanje table sa obaveštenjem tamo gde ne treba koristiti vodu za piće.

- Građani često kradu i uništavaju table sa upozorenjem da je voda neispravna. Posledice mogu biti ozbiljne, oni koji je usled neznanja piju mogu dobiti trovanje i stomačne tegobe - dodaje Pajić.

Pored izvorskih, na teritoriji 10 gradskih opština nalaze se 72 javne česme iz kojih teče voda iz gradskog vodovoda. Prolaznici koji požele da se osveže vodom sa neke od njih mogu to učiniti bez brige, pošto je ta voda potpuno ispravna.

- Naši radnici obilaze i čiste česme dva puta dnevno, a njihovo kompletno pranje i peskiranje obavljaju na svakih deset dana. Oni vode brigu i o čistoći izvora sa ispravnom vodom - navodi Jelena Stamenković, zadužena za održavanje česama u „Beogradskom vodovodu".

Prema njenim rečima, petnaestak česama koje se nalaze u njihovoj nadležnosti su u zaista lošem stanju i moraju uskoro biti rekonstruisane. Najoštećenije su „Lavić" kod Francuske ambasade i „Čukur-česma", kao i „Lisičji potok".

Prirodni izvori sa neispravnom vodom

Topčiderska česma

leva i desna Topčider

Knjaževačka Rakovica

Kakanjska Rakovica

Milošev konak Topčiderski park

Sakinac Avala

Bele vode Žarkovo

Zmajevac Žarkovo

Višnjica selo Višnjica

Mali Mokri Lug Mali Mokri Lug

Radmilovac Radmilovac

Narodne odbrane Kaluđerica

Boleč Boleč

Velika česma Resnik

Bubanj potok Bubanj potok

Velika česma Beli potok

Vranovac Avala

Točak Zuce

Jajinci Jajinci

Zelenjak Resnik

Izvor Sveta Petka Železnik

Higijenski Zavod Grabovac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.