Uli­ca Jo­va­na Du­či­ća osta­je na Ču­ka­ri­ci

Izvor: Politika, 10.Avg.2015, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uli­ca Jo­va­na Du­či­ća osta­je na Ču­ka­ri­ci

 Uli­ca Jo­va­na Du­či­ća, srp­skog knji­žev­ni­ka i di­plo­ma­te, ko­ja se na­la­zi u ču­ka­rič­kom na­se­lju Re­pi­šte, ne­će me­nja­ti na­ziv u Uli­cu Iva­na Ta­ba­ko­vi­ća, osni­va­ča ke­ra­mi­ke na Aka­de­mi­ji za pri­me­nje­nu umet­nost, od­lu­či­la je Ko­mi­si­ja za ime­no­va­nje uli­ca i tr­go­va. Nad­le­žni su ti­me po­ni­šti­li re­še­nje Skup­šti­ne gra­da o pre­i­me­no­va­nju de­la na po­te­su od >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Mi­le Jef­to­vić do Uči­te­lja Sto­ja­na Čo­le, ko­je je do­ne­to na sed­ni­ci 23. ju­na. Raz­log zbog ko­jeg su od­lu­ku sta­vi­li van sna­ge je što se uli­ca ve­li­kog pe­sni­ka i pi­sca za­pra­vo u ce­lo­sti pro­sti­re od Mi­le Jef­to­vić do Uči­te­lja Sto­ja­na Čo­le, ta­ko da to i ne bi bi­lo nje­no pre­i­me­no­va­nje, već bu­kval­no bri­sa­nje sa ulič­ne ma­pe gra­da.

– Na­rav­no da ni­ka­ko ne že­li­mo da se to do­go­di, a po­naj­ma­nje oni ko­ji sta­nu­ju u uli­ci srp­skog pe­sni­ka i di­plo­ma­te. Kad smo od­lu­či­va­li ima­li smo naj­bo­lju na­me­ru, ali se ipak pot­kra­la gre­ška. U tre­nut­ku od­lu­či­va­nja ni­smo zna­li da se Uli­ca Jo­va­na Du­či­ća za­pra­vo pro­sti­re u ce­lo­sti od Mi­le Jef­to­vić do Uči­te­lja Sto­ja­na Čo­le. Kad smo sa­zna­li, to nam je bio do­vo­ljan raz­log da se sto­pi­ra od­lu­ka o me­nja­nju. Osta­je još da od­bor­ni­ci Skup­šti­ne gra­da iz­gla­sa­ju na­šu od­lu­ku, što će bi­ti na jed­noj od na­red­nih sed­ni­ca, naj­ve­ro­vat­ni­je na sle­de­ćoj – po­ru­ču­je Ja­smi­na Mi­tro­vić-Ma­rić, pred­sed­ni­ca ko­mi­si­je.

Od­lu­ci o pre­i­me­no­va­nju Uli­ce Jo­va­na Du­či­ća žu­stro su se us­pro­ti­vi­li i ži­te­lji ovog de­la Ču­ka­ri­ce, tra­že­ći od gra­da da po­vu­če od­lu­ku. Još pre me­sec da­na „Po­li­ti­ka” je na stra­ni „Po­gle­di” ob­ja­vi­la pi­smo prof. Ni­ko­le Ru­ni­ća, sta­na­ra ove uli­ce, u ko­jem on, iz­me­đu osta­log, pod­se­ća da grad­skom od­lu­kom „sa­mi sa­hra­nju­je­mo Jo­va­na Du­či­ća, po tre­ći put”.

– Pr­vi put to se de­si­lo u Ame­ri­ci 1943. Če­ka­li smo 50 go­di­na da nje­go­ve mo­šti sa­hra­ni­mo u rod­nom Tre­bi­nju, na Le­o­ta­ru. Evo, iz­gle­da i tre­ći put nje­go­ve mo­šti ne­ma­ju spo­koj. Ovo bi bi­la na­ci­o­nal­na sra­mo­ta, ka­ta­stro­fa. Na­dam se da ne­će – na­pi­sao je Ru­nić, pod­se­ća­ju­ći od­bor­ni­ke Skup­šti­ne gra­da da Uli­ca Jo­va­na Du­či­ća no­si to ime vi­še od 40 go­di­na.

– Za njen na­ziv smo se iz­bo­ri­li, te­škom mu­kom, u vre­me ti­to­i­zma jer je Jo­van Du­čić ana­te­mi­san kao čet­nik – do­dao je či­ta­lac sa Ču­ka­ri­ce.

I Udru­že­nje Tre­bi­nja­ca u Be­o­gra­du „Jo­van Du­čić” pod­se­ti­lo je či­ta­o­ce na­šeg li­sta da je Du­čić, srp­ski ve­li­kan i naj­po­zna­ti­ji Tre­bi­njac, imao svest o to­me ko­li­ko je za­du­žio srp­sku pre­sto­ni­cu.

– Ka­da su ga svo­je­vre­me­no upi­ta­li za­što ne ku­pi ku­ću u Be­o­gra­du, od­go­vo­rio je: „Šta će me­ni ku­ća ka­da ću jed­nog da­na ima­ti uli­cu u Be­o­gra­du?” – pod­se­ća­ju u ovom udru­že­nju.

Ko­mi­si­ja pre­vi­de­la da se uli­ca na­zva­na po srp­skom knji­žev­ni­ku i di­plo­ma­ti za­pra­vo u ce­lo­sti pro­sti­re od Mi­le Jef­to­vić do Uči­te­lja Sto­ja­na Čo­le, pa od­lu­či­la da po­ni­šti od­lu­ku o nje­nom de­li­mič­nom pre­i­me­no­va­nju u Uli­cu Iva­na Ta­ba­ko­vi­ća

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo ne zna koliko đaka izlazi na popravni

Izvor: Politika, 10.Avg.2015

Najčešće se ponavlja prvi razred srednje škole, najviše takvih đaka je u Beogradu, a predmeti iz kojih se najčešće pada odavno su odomaćeni pod nazivom „strašna trojka“ : matematika, fizika i hemija.. Po­da­tak da sva­ke go­di­ne oko 20.000 đa­ka u av­gu­stu po­la­že po­prav­ne...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.