U selu kraj Lazarevca ukazala se Majka Bogorodica

Izvor: Politika, 14.Avg.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U selu kraj Lazarevca ukazala se Majka Bogorodica

Na stablu stoletnog jasena u radničkoj koloniji, u Rudovcima kod Lazarevca, meštani su prepoznali pojavu lika presvete Majke Bogorodice. Priča o ovom nesvakidašnjem čudu brzo se proširila i izvan lazarevačke opštine, tako da je prostor oko jasena postao mesto hodočašća velikog broja vernika i znatiželjnika.

Prema rečima Miloja Novakovića, pored čije se kuće nalazi jasen, protekle subote, dok je sedeo u dvorištu i sa nekoliko komšija pio kafu, Mirjana Redžepović se zagledala >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u deo stabla drveta sa koga je skinuta kora i iznenađeno rekla da vidi neki lik. Znatiželjno su gledali i svi ostali. Usaglasili su se da je u pitanju neko od svetaca.

– Mesni pop je konsultovao knjige svetaca i protumačio da je najverovatnije u pitanju presveta Majka Bogorodica, ali je rekao da će tek vreme pokazati da li je to baš tako. Kora na ovom delu jasena je davno skinuta, ali se lik pojavio u subotu, posle velikog nevremena praćenog sevanjem munja i nezapamćenom grmljavinom – kaže Novaković.

Juče su kod jasena sveštenici Kolubarsko-posavskog namesništva, u prisustvu više stotina vernika, služili litijsku molitvu, a besedio je otac Makarije, starešina manastira Ćelije kod Lazarevca.

Prema kazivanju meštana Rudovaca jasen na kojem se pojavio lik svete Majke Bogorodice se nalazi na nekadašnjem imanju popa Ranka, koji je u vreme Karađorđa predvodio narod ovoga kraja u borbi protiv Turaka.

M. Živanović

[objavljeno: 14/08/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.