Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Jan.2019, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U nedelju najavljen protest u Beogradu protiv izgradnje derivacionih mini hidroelektrana

Pokret "Odbranimo reke Stare planine" najavio je danas da će održati protest protiv izgradnje derivacionih mini hidroelektrana (MHE) u Srbiji u nedelju, 27. januara na Studentskom trgu u Beogradu.

Kako su naveli organizatori, cilj protesta je skretanje pažnje javnosti, nadležnih institucija i donosilaca odluka na proces uništavanja prirodnih resursa Srbije izgradnjom MHE.

Oni su naveli da je samo jedan zahtev protesta, a to je momentalno zaustavljanje izgradnje derivacionih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << MHE.

Organizatori su najavili da će na protestu govoriti stručnjaci i aktivisti za zaštitu životne sredine, koji će ukazati na štetne posledice tih mini hidroelektrana.

Jedan od govornika na protestu biće i predsednik Saveta mesne zajednice Rakita Desimir Stojanov, koji je zajedno sa meštanima sela Rakite u javnosti poznat po borbi protiv izgradnje MHE "Zvonce".

Predstavnici pokreta "Odbranimo reke Stare planine" tražili su krajem novembra od Vlade Srbije da se ograniči izgradnja malih hidroelektrana i još tada najavili ovaj protest u Beogradu.

Pokret "Odbranimo reke Stare planine" je do sada dobio podršku preko 50 organizacija civilnog društva, pojedinih fakulteta (šumarski, biološki, geografski, prirodno matematički), stručne javnosti, građana i aktivista koji se zalažu za očuvanje reka u Pirotu, Babušnici, Kraljevu, Užicu, Raškoj, Aleksandrovcu, Paraćinu, Petrovcu na Mlavi i drugim opštinama Srbije.

Protest je najavljen za 13.00.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Ekološki protest u Beogradu: Spasimo reke

Izvor: Mondo, 22.Jan.2019

U Beogradu će u nedelju, 27. januara od 13 časova biti održan protest zbog izgradnje mini-hidroelektrana u Srbiji...Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac..Pokret "Odbranimo reke Stare planine", koji je angažovan na sprečavanju izgradnje mini-hidroelektrana širom Srbije, organizuje ovaj protest...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.