Vesti

2

U nedelju najavljen protest u Beogradu protiv izgradnje derivacionih mini hidroelektrana

Autor: VV

Izvor: Beta

U nedelju najavljen protest u Beogradu protiv izgradnje derivacionih mini hidroelektrana

Izvor: Foto: prtscr ytb

Kako su naveli organizatori, cilj protesta je skretanje pažnje javnosti, nadležnih institucija i donosilaca odluka na proces uništavanja prirodnih resursa Srbije izgradnjom MHE.

Oni su naveli da je samo jedan zahtev protesta, a to je momentalno zaustavljanje izgradnje derivacionih MHE.

Organizatori su najavili da će na protestu govoriti stručnjaci i aktivisti za zaštitu životne sredine, koji će ukazati na štetne posledice tih mini hidroelektrana.

Jedan od govornika na protestu biće i predsednik Saveta mesne zajednice Rakita Desimir Stojanov, koji je zajedno sa meštanima sela Rakite u javnosti poznat po borbi protiv izgradnje MHE "Zvonce".

Predstavnici pokreta "Odbranimo reke Stare planine" tražili su krajem novembra od Vlade Srbije da se ograniči izgradnja malih hidroelektrana i još tada najavili ovaj protest u Beogradu.

Pokret "Odbranimo reke Stare planine" je do sada dobio podršku preko 50 organizacija civilnog društva, pojedinih fakulteta (šumarski, biološki, geografski, prirodno matematički), stručne javnosti, građana i aktivista koji se zalažu za očuvanje reka u Pirotu, Babušnici, Kraljevu, Užicu, Raškoj, Aleksandrovcu, Paraćinu, Petrovcu na Mlavi i drugim opštinama Srbije.

Protest je najavljen za 13.00.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

STAROPLANINKA

Pokusacu gospodinu koji je rekao da ne razume da objasnim. Postovani, kod derivacionih MHE nema lepog jezera, ima cev u koju se cela reka ugura i unisti sve, apsolutno sve. Pogledajte slike Samokovke, Josanicke, Crnovrske, Rakite..., nadam se da cete RAZUMETI.

Ne razumem...

"Pokret "Odbranimo reke Stare planine" najavio je danas da će održati protest protiv izgradnje derivacionih mini hidroelektrana..." ...- Ovo zaista NE RAZUMEM: i u maloj Crnoj Gori, da ne govorim o državama koje zauzimaju i po ceo kontinent (npr. SAD), izgrađene su, mislim, 2 hidroelektrane na rekama (vrelima) i - NIGDE nisu upropastile te reke. Naprotiv: reka teče do brane, stvara lepo jezero, a onda posle brane HE produžuje svoj tok - ostajući ista kakva je i bila! (Ukoliko je protest usmeren protiv eventualnih vlasnika ti EH zbog nekakvih njihovih GRAMZIVIH poslova - to je druga stvar, protest je u redu).