Taksisti presreću kod stanice

Izvor: Politika, 16.Maj.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taksisti presreću kod stanice

Pljušte prijave protiv nesavesnih i nasrtljivih taksi prevoznika kod Železničke stanice, ali i na Aerodromu i kod Narodnog pozorišta

„Treba taksi?”, pitanje je koje će gost glavnog grad prvo čuti po izlasku iz Glavne železničke stanice, a ukoliko se „upeca” i pri tom je prvi put u srpskoj prestonici, taksista će ga vozati uzduž i popreko i to po ceni od koje će mu se zavrteti u glavi. Popularna „štajga” jedno je od zloglasnih mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na kojima nesavesni taksi prevoznici vuku putnike za rukave da bi ih smestili u automobil u kome gotovo nikada ne uključuju taksimetar. Dolazak velikog broja stranih turista zbog predstojećeg takmičenja za pesmu „Evrovizije” idealna je prilika da se na ovakav način zaradi koji dinar ili evro, pa su zbog toga gradski inspektori preduzeli rigorozne mere.

Od ukupno 163 prijave, koliko je podneto u toku prošle nedelje, 57 se odnosi na taksiste na Železničkoj i Autobuskoj stanici, 24 je podneto protiv onih koji su napravili prestupe na Aerodromu, a 33 prijave odnose se na taksiste kod Narodnog pozorišta. Kazne za ove prekršaje su do 250.000 dinara, ali i pored toga taksi vozači ne odustaju. Juče u poslepodnevnim satima nelegalno stajalište kod Trga Republike bilo je krcato taksi vozilima.

Vladan Luković, gradski sekretar za inspekcijske poslove, uverava da su inspektori na terenu od jutra do mraka, kao i da je do juče evidentirano oko 200 prekršaja. Tvrdi da nesavesni taksisti odbijaju da voze po tarifi koju je odredio Grad, već cenu određuju „odokativno”, što je direktan udar na džep građana.

– U poslednje vreme pojedini taksisti samoinicijativno formiraju stajališta, najčešće u centru grada, što je nedozvoljeno. Postoje tačno određene lokacije na kojima mogu da čekaju putnike, ali ne smeju da napuštaju vozilo. Železnička stanica je jedno od takvih mesta – objašnjava Luković i dodaje da taksisti imaju pravo da parkiraju vozila na ulasku u ovo zdanje, ali da im nije dozvoljeno da presreću putnike po izlasku iz voza.

Dodatni teret na grbači prevarenih putnike sa „štajge” je i prtljag koji nose sa sobom. Pojedini taksisti naplaćuju višu cenu prevoza ukoliko putnik poseduje kofer ili torbu, bez obzira na veličinu, iako je regulisano da se prtljag težine do 20 kilograma ne naplaćuje.

Sa ovakvim problemom godinama su se suočavali građani, kao i gosti iz inostranstva koji su želeli da se prevezu od Aerodroma do centra grada. Zbog toga je aerodromska služba ograničila broj mesta na kojima taksisti mogu da čekaju putnike. Uvedeni su i posebni standardi koje vozila moraju da ispunjavaju ukoliko žele da dobiju luks kategoriju koja im omogućuje rad u beogradskoj vazdušnoj luci. Gradske vlasti zasad ne razmatraju mogućnost uvođenja ovakvih mera i na Železničkoj, odnosno Autobuskoj stanici, što znači da će, ukoliko kontrola izostane, putnici i sve brojniji posetioci Evrosonga biti prepušteni na milost i nemilost nesavesnih taksista.

N. Miković

[objavljeno: 16/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.