Svetski dan dece obolele od raka

Izvor: Studio B, 15.Feb.2015, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan dece obolele od raka

Kao i u celom svetu, u Beogradu i još 13 gradova u zemlji ovaj dan obeležen je puštanjem balona, u znak sećanja na decu koja su izgubila bitku sa opakom bolešću.

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka obeležilo je i ove godine Svetski dan dece obolele od raka dobrotvornim koncertom kompozitora Aleksandra Simića i ansambla Serafimi.

Kao i u celom svetu, u Beogradu i još 13 gradova u zemlji ovaj dan obeležen je puštanjem balona, u znak sećanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << na decu koja su izgubila bitku sa opakom bolešću.

Svakoga dana jedno dete u Srbiji oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka. Rak je načešći uzročnik smrti u dečjoj dobi i adolescenciji. Ipak ohrabruje podatak da je, ukoliko se dijagnostikuje i leči, kancer izlečiv u preko 70% slučajeva. Kako se osećaju roditelji koji gledaju kako se njihova deca bore za život, teško je opisati.

Ono što roditelje posebno boli, je to što su onemogućeni da budu sa svojom decom dok su u bolnici. Njima je dozvoljeno da budu na bolovanju samo 4 meseca ako se dete leči od raka, a prosečna terapija za decu obolelu od leukemije, najčešćeg oblika raka kod dece, je preko dve godine. Predlog zakona po kome će roditelji moći da bude na bolovanju koliko traje i lečenje dece je ušao u Skupštinu Srbije, ali još uvek nije stigao na dnevni red.

NURDOR ima tri roditeljska doma u Beogradu, u koje smešta roditelje koje dođu sa decom na lečenje, i po jedan u Nišu i Novom Sadu. To, na žalost, nije dovoljno, jer je novih pacijenata sve više. Ova organizacija, koju čine roditelji dece obolele od raka, lekari i volonteri, štampa publikacije, vodi decu i roditelje na rehabilitaciju, organizuje sportske kampove. Pozivaju sve ljude dobre volje da pomognu, u skladu sa svojim mogućnostima.

Posetioci su imali prilike da kupe balone i druge promotivne artikle, a sav novac ide izgradnji hematoonkološkog odeljenja u Nišu.

 

Važnost primarne prevencije

Imajući na umu broj dece obolele od malignih oboljenja kao ranjive grupe, Sekretarijat za zdravstvo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i zdravstvenim ustanovama posvećuje posebnu pažnju aktivnostima primarne prevencije.

Ove aktivnosti podrazumevaju obavljanje redovnih sistematskih pregleda, organizacije sistematskog nadzora, kao i pružanje adekvatnih informacija deci i roditeljima kako da prepoznaju najranije znake malignih bolesti u cilju blagovremenog lečenja, ističe se u saopštenju ovog sekretarijata.

Maligne bolesti predstavljaju veoma ozbiljan i kompleksan problem sa medicinskog, ekonomskog i opštedruštvenog značaja imajući na umu veliki morbiditet, mortalitet i invaliditet koji za so6om ostavljaju. Porast oboljevanja od malignih oboljenja u Srbiji je evidentna. Prema rezultatima Svetskog fonda za istraživanja raka po stopi oboljevanja na 100.000 stanovnika, sa 218,9 obolelih Srbija je na 40. mestu u svetu. Zato posebno ističemo značaj primarne prevencije ovih oboljenja i u okviru nje osnaživanje individualnih aktivnosti u svakodnevnom životu i ranog otkrivanja ovih oboljenja u cilju pravovremenog i efikasnog lečenja, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Nišu obeležen svetski dan dece obolele od raka (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 15.Feb.2015

Za adaptaciju i dogradnju Dečje interne klinike potrebno je još 380.000 evra.. U toku je izrada projektne dokumentacije i grad će učiniti sve da ovaj posao bude što pre završen, istakao je gradski većnik Milan Pešić na humanitarnoj akciji NURDOR-a koja je održana na trgu Stevana Sremca, a povodom...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.