ŠKOLA ODRALA RODITELJE

Izvor: Kurir, 07.Sep.2010, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠKOLA ODRALA RODITELJE

Pritisnuti izdacima na početku školske godine, roditelji đaka se pitaju do kada će plaćati bezbeđenje i druge, navodno, neobavezne stavke

Ispraznio sam novčanik na knjige, rančeve, odeću i obuću, samo mi još fali da plaćam i čuvara, žali se roditelj dvoje školaraca.

Nikad kraja neplaniranim i onim „neobaveznim" troškovima, pogotovo kad dođe septembar. I ove godine se ne menja dugogodišnja praksa da roditelji finansiraju bezbednost svoje dece u >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << školama.

- Dokle će više da pričaju da je naš obrazovni sistem jedan od retko kvalitetnih, a pri tom i besplatan? Za srednjoškolca plaćam 1.500 dinara, a mlađem traže preko 1.000 dinara, i to samo za čuvara. A gde su ostali troškovi? U moje vreme imali smo domara, koji je vodio računa o svemu i nismo ništa plaćali - kaže otac Petar Ž.

U gradskom Sekretarijatu za obrazovanje saznajemo da ne postoji obavezujuća odluka da roditelji plaćaju stavku obezbeđenja učenika, već je reč o preporuci, a na osnovu odluke Saveta roditelja. Vladimir Todić, sekretar, kaže da grad zasad nema finansijskih mogućnosti da plaća čuvare i time olakša roditeljima, ali da aktivno radi na unapređenju bezbednosti đaka.

- U više od 70 odsto osnovnih i srednjih škola na teritoriji Beograda uveden je video-nadzor ili alarmni sistem, što su uglavnom finansirali grad i opštine, dok su u jednom broju vaspitno-obrazovnih institucija sredstva dali donatori. Praksa da se od roditelja potražuju pare za čuvara, školskog policajca ili neko drugo obezbeđenje datira iz devedesetih godina. To se u mnogim školama pokazalo kao neophodno jer, i pored video-nadzora i obezbeđenja, ume da dođe do ozbiljnijih incidenata - kaže Todić.

U Srednjoj trgovačkoj školi, koja je opremljena kamerama, obezbeđenje je prošle godine koštalo oko 1.500 dinara po učeniku. Toliko je koštalo i 24-časovno privatno obezbeđenje u OŠ „Jovan Sterija Popović", koja još ima i video-nadzor i školskog policajca. Ako bi svih 1.250 učenika ove škole redovno plaćalo troškove obezbeđenja, to bi značilo da se iz džepa roditelja mesečno „izbije" 1.875.000 dinara.

V. Novčić - R. Nikolić

MESEČNI ĐAČKI CENOVNIK:

Doručak (užina) 3.300 dinara

Markica 1.265 dinara

Džeparac (minimalni) 6.000 dinara

Obezbeđenje 1.000 do 1.500 dinara

Školski dinar 1.000 do 2.000 dinara

UKUPNO Više od 12.500 dinara

NAPOMENA: U cenovnik nisu uračunate sveske, školski pribor, knjige, olovke, vanredne školske aktivnosti

A pare za školski dinar?

Uvreženi scenario u velikom broju srednjih škola je da se učenici još na početku školske godine obaveštavaju da moraju da plate školski dinar, koji će se koristiti za osnovne potrebe nastavnog programa. Suma se kreće od 1.000 do 2.000 dinara. Bilo je slučajeva da su đaci uslovljavani da izdvoje novac za ovu stavku, jer ako to ne učine, neće moći da dobiju svedočanstva. Čak su dobijali i uredno odštampane priznanice, koje su im uručivale razredne starešine. Većina roditelja, ne želeći da se zameri profesorima, odmah bi uplaćivali novac, ali bilo je i onih koji su se raspitali u Ministarstvu prosvete i saznali da nema ni govora o obavezi, već da je u pitanju njihova dobra volja.

Da li će se i ove godine nastaviti ta praksa, ostaje da vidimo.

Za opremu minimum 10.000 evra

U kompaniji „Mačina sekjuriti", koja je u preko 60 beogradskih škola ugradila video-nadzor, saznajemo da ugradnja staje od 10.000 evra pa naviše, u zavisnosti od veličine zgrade i kvaliteta opreme.

- Neko se odlučuje za jeftiniju opremu, neko za „panasonik" ili „soni", koji spadaju u najkvalitetnije marke. Ugradnja 16 kamera, što je minimum, jeftinije marke staje 10.000 evra, dok cena jedne kamere renomiranog proizvođača iznosi od 1.500 do 2.000 evra - objašnjava Miodrag Kosić, direktor marketinga i prodaje.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.