Roditelji, evo koliko ćete plaćati vrtić za decu

Izvor: Telegraf.rs, 09.Jan.2015, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji, evo koliko ćete plaćati vrtić za decu

Čelnici grada odredili cenu boravka u predškolskim ustanovama. Roditelji će, konačno, plaćati samo 20 odsto od ekonomske cene

Nova cena vrtića u Beogradu iznosiće maksimalno 5.540 dinara! Ovaj iznos roditelji mališana moći će da vide na uplatnicama već od 1. februara.

Prvog dana 2015. godine na snagu je stupio novi Pravilnik o merilima za utvrđivanje cene usluga u dečjim ustanovama, nakon čega su čelnici grada i nadležni sekretarijat utvrdili >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << da je realna ekonomska cena boravka mališana u obdaništima 27.700, a ne kao do sada 13.000 dinara.

Foto: Jelena Vemić

Međutim, uprkos ovom povećanju iznad 100 odsto, većina roditelja će od sada za vrtiće izdvajati manje novca nego proteklih godina, pošto će prema važećem zakonu grad Beograd finansirati 80 odsto, a roditelji plaćati maksimum 20 odsto od realnog iznosa. Godinama unazad to nije bio slučaj, već su mame i tate uplaćivale znatno više novca nego što je to bilo propisano zakonom.

Kako bilo, na uplatnicama koje će stići 1. februara, maksimalna cena umesto sadašnjih 9.700, iznosiće 5.540 dinara.

- Obradovaćemo oko 29.000 roditelja koji će sada vrtić plaćati manje – rekla je gostujući u jutarnjem programu „Studija B“ gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Snežana Đurić. – Oko 15.000 njih plaćaće više nego ranije, a oko pet hiljada i dalje ništa.

Foto: Profimedia/Alamy

Besplatno u vrtić nastaviće da ide svako treće i naredno dete u porodici, deca sa smetnjama u razvoju, ona bez roditeljskog staranja, kao i iz porodica koje su materijalno ugrožene.

Sekretarka za obrazovanje i dečiju zaštitu potvrdila je da svi oni koji su dobili rešenja o plaćanju niže cene vrtića, pre odluke o novoj tarifi, neće plaćati veći iznos – rešenja će im važiti narednih godinu dana.

Gradski čelnici su rešili jedan problem kada su u pitanju obdaništa, a na redu je drugi – liste čekanja. Prema procenama nadležnog sekretarijata, u vrtićima nedostaje još oko 4.000 mesta, od čega će jedan deo biti obezbeđen tako što bi grad ubuduće finansirao boravak mališana u privatnim predškolskim objektima.

(Telegraf.rs/Novosti.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.