Izvor: Politika, 08.Jan.2015, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boravak dece u vrtićima – 5.540 dinara

Nova jedinstvena cena počela je da važi od prvog januara, a roditelji će uplatnice sa ovom cenom dobiti od prvog februara. – Pravo na besplatan boravak u obdaništima ostaje za posebne kategorije

Roditelji dece koja borave u jednom od oko 400 obdaništa 1. februara dobiće januarsku uplatnicu na kojoj će za ovu uslugu stajati novi iznos – 5.540 dinara. Jedinstvenu cenu koja je stupila na snagu od prvog januara plaćaće roditelji koji su do sada izdvajali više u odnosu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na novoformirani cenovnik.

Pravo na besplatan boravak u obdaništima ostaje i njega će moći da koriste deca bez roditeljskog staranja, mališani sa smetnjama u razvoju, klinci čiji su roditelji korisnici socijalne pomoći, kao i svako treće i naredno dete u porodici. Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu najavljuju popuste i za druge kategorije.

– Još nije utvrđen konačni predlog jer to zavisi od visine sredstava koje će biti obezbeđena iz budžeta. Ali, roditelji koji trenutno plaćaju za boravak dece u vrtićima manje od 5.540 dinara nastaviće da izdvajaju isto do isteka rešenja o priznavanju prava na regresiranje troškova – objašnjava Snežana Đurić, sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu.

Nova, oko četiri hiljade dinara niža cena formirana je u skladu sa pravilnikom koji se primenjuje od početka ove godine. On je zamenio stari na osnovu koga su beogradski roditelji plaćali znatno više cene za vrtić u odnosu na zakonom propisane.

U Beogradu je doskoro puna cena boravka u predškolskim ustanovama bila 13.300 dinara. Sada je ona povećana i iznosi 27.700 dinara. 

U zavisnosti od vrste popusta na koje su do januara imali pravo za vrtić, roditelji su izdvajali između 594 i 9.705 dinara. Najvišu cenu plaćalo je 17.000 roditelja, dok je 37.000 imalo pravo na dodatne popuste, a od toga je obdanište bilo besplatno za 5.200 dece.

Roditelji će uprkos višoj ekonomskoj ceni sada plaćati manje iznose. Ovolika razlika u odnosu na prethodnu cenu pravda se time što je doskorašnji pravilnik bio star više od 20 godina i u njemu nisu postojali brojni troškovi koje vrtići danas imaju.

----------------------------------

Manje novca za obrazovanje i dečju zaštitu

U ovogodišnjem budžetu grada smanjena su sredstva kojim će raspolagati Sekretarijat za obrazovanje, ali to neće osetiti đaci i mališani koji idu u vrtiće.

Ipak, ove godine neće biti građene nove škole i vrtići, niti će biti ozbiljnijih građevinskih radova na prestoničkim obrazovnim ustanovama.

Poslednjih meseci predškolske ustanove kubure sa manjkom zaposlenih što otežava rad u grupama u kojima su i deca sa smetnjama u razvoju. Ali, rešenje ne zavisi od grada jer dodatna zapošljavanja koče aktuelni republički akti. Prethodnih meseci odobreno je angažovanje 150 osoba za rad u vrtićima, ali njima je trenutno potrebno još 800 stručnjaka i drugih radnika.

----------------------------------

Saradnja sa privatnim obdaništima

Na listi čekanja za vrtiće trenutno je oko 4.000 mališana. Već u septembru liste bi trebalo da se smanje kada počne saradnja sa privatnim vrtićima.

– U te vrtiće bila bi upisana samo deca koja zbog nedostatka kapaciteta nisu uspela da dobiju mesto u državnim vrtićima, što će se dokazivati potvrdama. Grad će finansirati isti iznos kao i za decu u državnim vrtićima, dok će ostatak do eventualne više cene snositi roditelji – objašnjava Snežana Đurić.

Problem sa listama čekanja mogao bi da bude rešen i izdavanjem slobodnog prostora privatnim vrtićima, omogućavanjem gradnje vrtića privatnim i fizičkim licima na zemljištu grada, ali i u saradnji sa opštinama – traženjem slobodnog prostora koji mogu da se ustupe.

– Ovo je već urađeno sa opštinama Voždovac i Palilula. U okviru kompleksa zgrada koji se budu gradili, biće predviđen i prostor za vrtić. U toku je preuzimanje objekta u Ulici Mileve Marić-Ajnštajn na Novom Beogradu – istakla je sekretarka.

Mesto više u vrtićima trenutno se traži u Zemunu, Rakovici, na Paliluli, Čukarici, i u naseljima u kojima se povećava broj stanovnika.

D. Aleksić

objavljeno: 09.01.2015.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Maksimalna cena vrtića 5.540 dinara

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jan.2015, 13:22

Roditelji dece koja borave u jednom od oko 400 obdaništa 1. februara dobiće januarsku uplatnicu na kojoj će za ovu uslugu stajati novi iznos – 5.540 dinara. Jedinstvenu cenu koja je stupila na snagu od prvog januara plaćaće roditelji koji su do sada izdvajali više u odnosu na novoformirani cenovnik...U...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.