ROĐENDAN INSTITUTA ZA MAJKU I DETE Godišnje i po 220.000 pregleda

Izvor: Blic, 10.Maj.2016, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ROĐENDAN INSTITUTA ZA MAJKU I DETE Godišnje i po 220.000 pregleda

Dan Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije ''Dr Vukan Čupić'' okupio je danas veliki broj ljudi koji su svojim radom doprineli izgradnji jedinstvene bolnice u ovom delu Evrope. Rođendan Instituta, 66. po redu, proslavili su i rođaci bračnog para srpskog porekla iz Kanade Đure i Ilinke Trifunović, koji su zaveštali 750.000 evra ovoj ustanovi.

Na Institutu se godišnje pregleda oko 220.000 mališana, 22.000 dece se hospitalizuje, 18.000 ostaje na dužem lečenju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a kroz dnevnu bolnicu prođe njih oko 4.000. Spretne ruke vrhunskih lekara u ovoj ustanovi godišnje operišu čak 8.000 mališana, što je veoma veliki broj.

- Davne pedesete godine je osnovan Institut, u početku prevashodno za organizaciju dečije zdravstvene zaštite, a kasnije je to preraslo u bolnicu koja pod jednim krovom ima sve. Prvi direktor nije bio doktor Vukan Čupić, ali je bio neko ko je pre 66 godina krenuo i čije vizije i mi dalje sledimo - rekao je za "Blic" dr Radoje Simić, direktor Instituta.

Simić je istakao važnost ovog dana, ne samo zbog proslave rođendana, već i zbog prisustva porodice koja je učinila da se naša deca leče u boljim uslovima i koja je epohalnim gestom zadivila sve i pokazala humanost na delu.

- Ovaj dan je posebno značajan jer je tu rodbina iz Kanade pokojnog Đure i Ilinke, koji su zaveštali 750.000 evra, što se na ovim prostorima nikada nije desilo - sa ponosom je rekao direktor.

Pored njih, današnjem događaju prisustvovali su zdravstveni radnici bez čijeg rada i doprinosa ne bi bilo ni Instituta razmera kakvih je sada.

Druženje novih i starih doktora, uz razmenu iskustava i šalu, proteklo je veselo, a dodeljene su i povelje zahvalnosti.

Gromoglasan aplauz i smeh izazvala je priča o čuvenom doktoru Instituta i baba Vangi, koja je pacijentu koji je došao kod nje u Bugarsku rekla da ako je poznati doktor tako rekao, ona ne može tu ništa da promeni.

Sredstva koja je donirao bračni par uložena su u uređenje više odeljenja ove zdravstvene ustanove, kao i za nabavku medicinske opreme. Od 750.000 evra, prošle godine uplaćeno je 430.000 a ove 320.000.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ko bi još uradio ovo šta su uradili Đuro i Ilinka?

Izvor: Mondo, 10.Maj.2016

Đuro i Ilinka, pokojni Srbi iz sela Kosova, iz Dalmacije nisu imali dece i želeli su da nasledstvo pripadne nekoj dečjoj zdravstvenoj ustanovi u Beogradu. Svoju želju su ispunili, a Srbija će im na tome biti večno zahvalna.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.