Postavljen spomenik Gavrilu Principu, svečano otkrivanje na Vidovdan

Izvor: Blic, 26.Jun.2015, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postavljen spomenik Gavrilu Principu, svečano otkrivanje na Vidovdan

Spomenik Gavrilu Principu postavljen je danas u Finansijskom parku, a svečano će biti otkriven u nedelju, na Vidovdan.

- Beograd je ponosan što će dobiti još jedan spomenik i to Gavrilu Principu, čime se odužujemo ovom velikom čoveku, rekao je danas gradski menadžer Goran Vesić, koji je, zajedno sa ministrom za rad i zapošljavanje Aleksandrom Vulinom, prisustvovao postavljanju spomenika.

Ovo je zajednički projekat vlada Srbije i Republike Srpske i Grada Beograda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a izabran je baš ovaj deo Beograda jer su tu boravili i sastajali se mladobosanci i odavde su krenuli za Sarajevo.

Aleksandar Vulin je podsetio da je Gavrilo Princip bio ličnost na koju se „ne može baciti senka niti izraziti sumnja u njegov patriotizam”.

– Posle 101 godine Beograd će se odužiti jednom sanjaru i čoveku koji je slobodu svog naroda stavio ispred svog života. On je personifikacija onoga što Srbija jeste, a to je bezuslovna težnja za slobodom – naglasio je Vulin.

Ministar je dodao da su Srbi često okretali glavu od svoje prošlosti i dopuštali da drugi određuju našu istoriju. To više nećemo, poručio je Vulin.

Gradski menadžer Goran Vesić i ministar Aleksandar Vulin zahvalili su premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na inicijativi da Beograd dobije spomenik Gavrilu Principu, kao i Vladi Republike Srpske koja ga je donirala i tako "pokazala koliko smo bliski i važni jedni drugima".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.