Plato kod Ustanove kulture Palilula po Neši Leptiru

Izvor: Glas javnosti, 18.Dec.2011, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plato kod Ustanove kulture Palilula po Neši Leptiru

BEOGRAD - Ime rok muzičara i zabavljača Nenada Radulovića - Neše Leptira, od juče nosi plato ispred Ustanove kulture Palilula u Beogradu. Predsednik Opštine Danilo Bašić je na platou svečano otkrio spomenik-statuu, na čijem potstamentu je uklesano: "Plato Nenada Radulovića - Neše Leptira".

"Ove godine se navršava 30 godina od kada se Nenad Radulović pojavio sa svojom grupom "Poslednja igra leptira" na Palilulskoj olimpijadi kulture i osvojio prvo mesto", izjavio je pomoćnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << predsednika Opštine Palilula Milorad Todosić.

Posle otkrivanja spomenika, svečanost je nastavljena programom u novoj dvorani Ustanove kulture Palilula. Učestvovali su mnogi Nešini prijatelji - muzičari, glumci i članovi Indeksovog radio pozorišta, čiji je član bio i Neša Leptir.

Ideja za dodelu imena Nenada Radulovića platou ispred Ustanove kulture Palilula, nekadašnjeg Doma kulture Braća Stamenković, potekla je od novinara Milorada Roganovića i predsednika Opštine Palilula Danila Bašića.

Nenad Radulović (1959-1990) je drugi domaći roker koji je dobio takvo priznanje. Pre njega je plato ispred Doma omladine Beograda nazvan po Milanu Mladenoviću, lideru rok grupe Ekaterina velika. Spomenik-statua Raduloviću je delo akademskog slikara Dragana Ristića i čine ga kameni ptostament iz kojeg "izviru" metalna gitara i krilo leptira.

Radulović je karijeru započeo kao pevač i vođa pop-rok benda "Poslednja Igra Leptira" 1979. godine. Objavili su dobro prihvaćen album "Napokon ploča" (1982), "Ponovo ploča & Druge priče" (1983), "Opet ploča - Srce od meda" (1985), "Grudi moje Balkanske" (1986) i "Zajedno smo piškili u pesku" (1987). Grupa se raspala 1989. godine, a Radulović je tada objavio svoj jedini solo-album "Niko nema što imade Piton" koji je bio parodija "novokomponovane muzika". Počeo je da radi na novom albumu, ali je uspeo samo da snimi pesmu "Modra bajka" pre nego što se razboleo i umro od tumora 12. februara 1990. Pesma "Modra bajka" je prvi put objavljena na albumu "Poslednja Igra Leptira Modra Bajka - Best of" (1997).

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.