Ovo je nekada bila prva kuća sa bazenom u gradu, a danas je...

Izvor: 24sata, 01.Okt.2014, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je nekada bila prva kuća sa bazenom u gradu, a danas je...

Umesto "kupanja" u prvoj jutarnoj kafi, na mestu popularnog kafića "Blaznavac" na Dorćolu, ljudi su se pre 120 godina - zaista kupali. Neki podaci iz davno prošlog vremena pokazuju da je baš na ovom mestu u Beogradu postavljen - prvi bazen na otvorenom.

Na ovom mestu nekada je bio bazen, a danas je kafe galerija Blaznavac | Foto: Kafe galerija Blaznavac

Svadbeni poklon jednoj ženi pretvoren je u mesto na kome se okupljaju "ekipe" koji možda ni ne slute šta sve >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << kriju zidovi sa žirafama.

Ova kuća koja se nalazi na uglu Ulice gospodar Jevremove i kneginje Ljubice, sagrađena je 1886. godine.

Kuću u kojoj se danas nalazi kafe-galerija Blaznavac kao svadbeni dar 1922. godine dobila je Julka Lazarević od svog oca Živojina Blaznavca, upravnika grada i rođaka Milivoja Petrovića Blaznavca, srpskog premijera. Po poznatijem bratu, premijeru, mesto je i dobilo ime.

Milivoje Petrović Blaznavac (levo) | Foto: Blic

Od vlasnika do vlasnika

Julka se udala za elitnog lekara Radmila Lazarevića koji je bio 14 godina stariji od nje, a 13 godina nakon svadbe je preminuo. Julka je jedno vreme tokom Drugog svetskog rata kuću delila sa Nemcima da bi je na kraju prodala Todoru Simonoviću i Ljubomiru Iliću i i preselila se u "beli svet".

U doba komunizma, kuća je podeljena između starih vlasnika i novih stanara, te zbog toga što je sada deli više vlasnika teško se dolazi do dogovora kako bi se zgrada spasla od propadanja.

A ova stara zgrada vremenom je narušena, fasada je otpadala i zub vremena učinio je svoje.

Zebra kao ukras na zidu na mestu gde je nekada bila stara štala | Foto: Kafe galerija Blaznavac

Ipak, na delu koji je nekada bila bašta i konjušnica, sada se okuplja svet da popije kafu, koktel ili samo da predahne.

Da je oko njih ispisana istorija, podseti ih tekst u meniju:

"Ovo je prva kuća u Beogradu koja je imala svoj bazen za kupanje u dvorištu".

Deo enterijera kafea Blaznavac | Foto: Kafe galerija Blaznavac

Sadašnji dizajn mesta na moderan oživljava priču iz prošlosti. Starinski nameštaj prati duh, pa su tako stvari kupovane na "buvljaku", a uz životinje kafić oživljavaju i žive, vesele boje.

Deo enterijera kafea Blaznavac | Foto: Kafe galerija Blaznavac

- Kočije su separe i šank-sto pošto je kafić otvoren u konjušnici u zadnjem delu kuće koji je bio namenjen za poslugu i servisne prostorije. Takođe, šiveće mašine su prepravljene isto u šank-stolove. Tu su i ostale životinje: tigar, zebra, žirafa, jednorog, konji, monti pajton - cirkus... - objašnjava izgled prostora Perović, arhitekta i autor ovog projekta.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.